İzak Babel'den Savaş Temalı Öyküler: Bir Öpücük
Rus gazeteci, çevirmen, tiyatro ve öykü yazarı İzak Babel, 1894 Odessa doğumludur. İlk öyküsünü 23 yaşında yayımlatmayı başaran Babel, Maksim Gorki'nin yayıncılığını üstlendiği dergide yazmaya devam etti. Birinci Ordu Süvarisi'nde askerlik de yapan Babel'e ün kazandıran kitap "Odessa Öyküleri" oldu.
1939 yılında Moskova'da tutuklanan yazar 1 sene sonra kurşuna dizilerek öldürüldü. Ölümünün ardından ismi edebiyat tarihinden silindi ve yazdığı her şeye el konuldu. 1954 yılına gelindiğinde eserlerinden bazıları sansürlü olarak yayımlandı. 1980'li yıllardan itibarense ismi yeniden dünya edebiyatında duyulmaya başlandı.
Can Yayınları'nın Lacivert Klasikler dizisi kapsamında yayımladığı "Bir Öpücük"te yazarın 9 öyküsü yer alıyor. Kitabın çevirisi Ergin Altay'a, kapak resmi ise Max Klinger'e ait.
Hikâyelerin tamamı savaş teması çerçevesinde kaleme alınmış. Savaşın getirdiği yıkım, hayat ve insanlar üzerinde bıraktığı izler, savaşın götürdükleri, psikolojik yönü ve geleceğe etkileri gibi konular her öyküde kısaca karşımıza çıkan konular.
İnsanların duyarsızlaşması, ölümün sıradanlaşması, savaşın hayatın normal bir parçası haline gelişi gibi düşünceleri öykülerine başarılı bir şekilde yedirmiş İzak Babel. Kolayca, bir çırpıda okunan öyküler olsalar da, birçoğunun yarıda kalmış hissi verdiğini de söylemek gerek.
Özetle, her okurun beğeneceği tarzda öyküler değil Babel'in öyküleri. Fakat yazarla tanışmak için tercih edilebilir yine de.