‘Kara Cuma’ Oyununa Gelmeyin!
Evet oyuna gelmeyin, bu iyiliğimi de unutmayın! Bakın tam bir hafta öncesinden haber veriyorum. Gazetesiyle, televizyonuyla, sosyal medyasıyla bu hafta bombardıman var hazır olun. Kapıyı kapatsanız bacadan, bacayı tıkasanız pencereden girecekler. Demedi demeyin ''Kara Cuma'' geliyor.
Kimdir bu ''Kara Cuma''… İlk duyumda; silah çatıp, dağa çıkan, yol kesip, kervan kıran eşkıya hissi bırakıyor ama değil! Onlardan çok daha gözü dönmüş. Issız adada iki kişi kalsa da mutlaka bir ezen, ezilen çelişkisinin Cuma'sı yani Robenson'un "Kara Cuma"sı da değil konumuz. İyi de kim bu? Neyin nesidir, kimin fesidir bu kara Cuma?
Benim tarihte, 1978 yılı İran'da gerçekleşen Cum'e-yi Siyah diye bildiğim bir olay var ki onunla da bir alakası yok.
Bizim "Kara Cuma"; yüze gülen, tuzağa düşüren, tüketim ve harcama duygusunu neredeyse sapkın bir tarikat ritüeli haline getiren bir şey. Doğa bilimlerine meraklı olduğum için örnek veriyorum; hayvanlar dünyasında senenin belirli günlerinde türlerin toplanıp gerçekleştirdikleri farklı ritüeller vardır. Amazon Kelebeklerinin esrarlı göçü, Mercanların senenin aynı günlerinde topluca üreme ritüeli ve daha birçoğu gibi. Bu eylemler doğa bilimciler tarafından neredeyse "ayin" olarak değerlendirilir ve sırrı da çözülmüş değildir.
Onun gibi bir şey bu "Kara Cuma"…
Senenin her kasım ayının 4. Cuması'nda düğmeye basılır! ve ayin başlar! Ritüel genelde online alışveriş ve Büyük AVM'ler dediğimiz tapınaklarda gerçekleşir. Müridler aylar öncesinden hazırlanır, sabahın ilk ışıklarında AVM yani tapınakların kapılarında kuyruklar oluştururlar. Neredeyse o yıl mahsulden aldıkları tüm paracıkları Tanrılarına sunmak için AVM'lerin kapılarına yığılıp beklerler.
Kasım ayının 4. Cuma'sı saat tam 10:00'da tapınakların kapıları açılır ve içeri giren kullar bağıra, çağıra, birbirinin üzerinden atlayarak, ezerek tanrılarına bol harcamalar yaparak şükranlarını sunarlar. Hatta bu yığınlaşmada ölüm ve yaralanmalar da olur. 2006’dan 2021 yılına kadar sadece ABD’de 10 ölüm ve 111 yaralanma vakası rapor edilmiş. Diğer ülkeleri bilmiyorum. 2021-24 arasına dair elimde veri yok ama böylesine ölümüne bir "inanç ve adanmışlık" Kara Cuma..
Gitmeye mecali olmayanlar da kutsal emanetlerimiz olan telefon ve tabletlerle işlerini halledip kurye dediğimiz ulaştırma meleklerinin hanelerini şereflendirmesini beklerler. AVM tapınaklarının tanrıları o kadar iyiliksever, müşfik ve şefkatlidirler ki, çalışanlar da ibadetlerinden eksik kalmasınlar diye gece saat 02:00'ye kadar tapınak kapılarını ardına kadar açık tutarlar. Bu kutsal ritüel 1 hafta falan sürer ve 1 hafta sonra Tanrılar katının saymanları bankalar devreye girerler…
Tanrılarla kurulan ilişkide kul kulluğunu gösterecekse tabii ki bir bedeli vardır. Bu bedel, kredi kartı dediğimiz sonsuz ödeme beratlarıyla tahsil edilir. Allah için insaflıdırlar bir celsede kafa kopartmaz, takside bölerler… 8 ay 10 ay belki de 12 ay hemi de peşin fiyatına… Ağır ağır, hafif hafif, hissettirmeden kopartırlar kafaları tek tek. Acıtmaya gelmez 12 ay sonra bir daha…
Kasım'ın 4. Cuması 'nın tarihsel olarak dayandığı bir sürü hikaye vardır. Artık tarihin mi hikayesi, hikayenin mi tarihi bilemem! Amma bu işin içinde de ABD ve Karteller vardır.
1869’da Jim Fisk ve Jay Gould isimli iki yatırımcının altın fiyatını yükselterek piyasanın çöküşüne neden olması ile "Black Friday" Kara Cuma kavramı ilk olarak ortaya çıkmış. Bundan dolayı borsa %20 düşmüş ve dış ticaret durmuş.
Gerçekten Kötü Olmuş da Bizim Günahımız Ne?
İşin bir diğer garip tarafı da şu; her Kasım ayının 4. Perşembe günü Hristiyan Dünyası'nın ezoterik, yarı dinsel ve mitolojik günü olan "Şükran Günü!" Yani her Kara Cuma'nın arifesi "Şükran Günü"… Hani şu kızarmış hindi falan.. Aslında tersi olması sanki daha doğru olurdu diye düşünüyorum. "Şükran Günü" kulların değil, Tanrıların günü olmalı. Kara Cuma haftasının bitiminde Tanrılar, çil çil altınlarını sayarken kullarına şükranlarını sunmalılar bence.
"Kara Cuma"nın bir diğer dayandığı nokta da 1952’den bu yana Noel alışveriş sezonunun ilk günü kabul edilerek indirimlerin başladığı gün olması!
Kara Cuma terimine 1960' larda da rastlıyoruz. Dükkanların o gün daha hava aydınlanmadan çok erken açılması ve gece boyunca kapanmaması, bunun yanı sıra alışveriş caddelerinde yaşanan yoğun araç ve insan trafiğinin neden olduğu günlük hayatı etkileyen olumsuzluklar bugüne ‘Kara Cuma’ denmesine sebep oluyor. Bu tabirin ilk kez Philadelphia kentinde kullanıldığı tahmin ediliyor.
İslam Dünyası'nın kutsal günü olan Cuma doğrultusunda ''Kara Cuma'' tepki alınca şimdilerde "kara Cuma" yerine "Efsane Cuma" kullanılıyor. Koskoca İslâm coğrafyasını tüketimin dışında tutmak meselenin ruhuna aykırı çünkü!
Nedir meselenin ruhu?
Meselenin ruhu gözü dönmüş kapitalizm ve emperyalist dayatmadır… Tüketimi hızlandırmak, emeği sömürmek ve bunun içinde mal ve ürün satışı gerçekleştirmek için emperyalist güçlerin uygulamaya koyduğu uyduruk günlerden biridir. Stokları eritme, bindirim sonrası indirim aldatmacasıyla sömürü ağını genişletmektir. Oyuna gelmeyin benden söylemesi…