Kemaliye’de bir yarışma ve öğrencilerine baba gibi davranan bir müdür
Değerli okurlarım, Kemaliye’ye geldim. Yeni bir roman yazıyorum. Siz benim son romanımı “Gurbet Zamanı’nı okudunuz mu? Sizlerden o kadar mesaj aldım ki. O kadar çok telefon aldım ki yazılarıma yeniden başlamam konusunda. Dün beni değerli hemşehrim Doğu Perinçek aradı. Kemaliye’de olduğumu söyleyince çok mutlu oldu. Bütün hemşehrilere selamlar gönderdi. Ve benim yeniden köşemde yazmamı istedi. İnanın dostlarım ben de çok istiyorum. Ancak çok yoruldum, son yıllarda çok çalıştım. Bir de önemli rahatsızlık geçirdim. Eşim ve çocuklarım çok çalışmamı istemiyorlar. Ama ben yine, yeni bir romana başladım. Kemaliye’ye bağ evine geldim. Hem dinleniyorum hem çalışıyorum. Bu yazı için bir fotoğraf seçtim ekliyorum. Bağevinin penceresinden Sayın Doğu Perinçek’e ve beni arayan okurlara editörüm Özlem Hanım’a çok selamlar çok teşekkürler. Romanımı tamamlayınca sağlıklı olursam yine yazarım.
OKUL MÜDÜRÜNÜ VE ÖĞRETMENLERİ KUTLUYORUM
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Haci Ali Akın Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu’nun Gastronomi bölümü öğrencileri muhteşem bir iş başardılar. Önce Kemaliye’de “keyveni” dediğimiz iyi yemek pişiren kadınların evlerine gittiler, onlardan yemekleri öğrendiler. Sonra ilçe de bulunan Bozkurt lokantasının ve diğer lokantaların aşçılarıyla konuşarak, uygulayarak yemekleri öğrendiler, onları okul mutfaklarında uygulayarak/hazırlayarak pişirerek Kadınlar Kooperatifinin salonunda halkın huzurunda yarıştılar.
Okul Müdürü Nurettin İmre ve Fatma Aldırmaz Akkaya, Taner Yılmaz müthiş bir iş başardılar. Kemaliye mutfağı gerçekten çok önemlidir. İlk kez öğrenciler, bu konuya el atarak gündeme taşıdılar. Başta Okul Müdürü Nurettin İmre olmak üzere öğretmenleri kutluyorum.
Benim eşim Songül Özgünaydın da jüri üyesiydi. Diğer jüri üyeleri, Okul Müdürü Nurettin İmre, Kemaliye Belediye Başkan vekili Etem Kılıç, Hatice Gülten ve Şüheda Sağçolak’tı. Önce yemeklerin görsel durumunu incelediler. Öğrenciler dört masa olarak yarışmaya girdiler. Hepsi Kemaliyle (Eğin)’nin bilinen yemekleriydi. Kızartma, keşkek. Eğin kaburgası, tatlılar ve bütün çeşitler çok güzel bir görsel tarzda sunuldu. Hayranlıkla izlenildi. Jüri görsel durumunu inceledikten sonra, yemeklerin tadına bakarak değerlendirme yaptı ve bütün masalarda yarışanlara ödüller verildi.
Kemaliye Belediyesi ve KEMAV hem yarışan öğrencilere hem de jüri üyelerine ödüller verdi.
Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu’nun Gastronomi bölümü öğrencilerinin hazırladıkları yemekler ve profesyonel biçimde sunulması Kemaliye için de çok önemliydi. Başta kendim olmak üzere bu konuda yeterince çalışmadığımızı kitaplar yapmadığımızı öğrenmiş oldum. Yemeklerin hepsinin fotoğraflarını çektim.
Yüksek okulun bu çalışmalarından daha da yararlanarak, “Kemaliye Yemekleri” kitabını yapmalıyız. Bu çalışma ile üniversitenin yüksek okulun önemi de anlaşılmış oldu. Bu çalışmayı izleyenler, üniversite ile daha çok iş birliği yapmak gerek dediler.
Jüri üyeleri Nurettin İmre, Songül Özgünaydın, Hatice Gülten, Şüheda Sağçolak ve Belediye başkan vekili Etem Kılıç
BİR BABA GİBİ OKUL MÜDÜRÜ NURETTİN İMRE
Yürekten kutluyorum Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Haci Ali Akın Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Müdürü Nurettin İmre’yi… Ancak galiba baştan başlamak gerek… Önce üniversite rektörünü kutluyorum. Kemaliye tarihinde böyle bir çalışma yapılmadı. Öğrenciler profesyonel aşçılara taş çıkartacak biçimde yemekler sundular. Hepsinin gözleri ışıl ışıl. Okul müdürünün ve öğretmenlerin adını duyduklarında çılgınca alkışlıyorlar. Muhteşem bir sevgi oluşmuş öğrenciler ve öğretim görevlileri arasında. Okul müdürü sanki bütün öğrencilerin babası. Öyle davranıyor öğrencilerine… Öğrenciler de ona bir baba gibi davranıyorlar. Öğrenciler ödüllerini alırken hep elini öptüler. Müthiş bir sevgi, saygı fotoğraflar çekerken gururla izledim.
Bu başarıda içtenliğin sevginin ve saygının önemi büyük. İnanın sunulan yemekler görsel olarak televizyondaki o meşhur programda yapılanlardan daha güzeldi. Öğrenciler işlerini seviyor ve içtenlikle sunuyorlardı.
Kadınlar Kooperatifi salonuna gelen Kemaliyeliler, üniversitenin ve yüksek okulun önemini kavradılar. Daha çok işbirliği yapmanın başarılar getireceğine inandılar. Ben de etkilendim. Neden bir Kemaliye yemekleri kitabı yapmadık diye kendimi eleştirdim. Çünkü gastronomi çok önemli. İnanın Eğin yemekleri derin biçimde incelenirse Fransız mutfağına ulaşırsınız. Yemekler tatlılar ve peynir kültürü vardır bizim yörede. Sofralarda mutlaka çok lezzetli peynirler bulunur. Etin pişirme biçimi için de hayranlık duyduğum yemekler vardır örneğin Ayva Galyesi, ayva ve çebiç etiyle pişirilen yemek benim favorimdir.
Bu etkinliği bize yaşatın yüksekokul gastronomi bölümü öğrencilerine çok teşekkür ediyorum. Öğrencileriyle bütünleşen öğretim görevlilerini kutluyorum. Öğrencilerine bir baba gibi davranan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Müdürü Nurettin İmre’yi kutluyorum ve alkışlıyorum.
Bakar mısınız yarışmaya giren öğrenciler ne kadar mutlu