Kendi topraklarımızdan İsrail'i korumayı bırakalım!
ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklamasının ardından gözler yeniden Ortadoğu'ya çevrildi. Bu açıklamanın ardından Hamas, Filistin halkına "intifada" çağrısı yaptı. Buna karşı İslam İşbirliği Teşkilatı'nı (İİT) Türkiye başkanlığında İstanbul'da topladı. ABD'nin kararına karşı İİT, Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıdı. Türkiye bu zirvede İsrail'i terör devleti ilan etti. İİT bildirgesinde ABD de sert dille eleştirildi. Zirveden sonra İsrail'e karşı hangi adımların atılabileceği tartışılmaya başlandı. Bu tartışma kapsamında Malatya Kürecik'te bulunan ve esas olarak İsrail'in güvenliğini sağlamayı hedefleyen Kürecik radar üssü yeniden gündeme geldi. Biz de bu durumu konunun uzmanı emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş ile konuştuk. Karataş'ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:
'İHBARI NATO'YA AKTARIYOR'
"Kürecik radarı, 2010 yılında alınan bir NATO kararı ile kuruldu. Bu radar sistemi 2012 yılının Ocak ayında Türkiye'ye getirip yerleştirildi. Malatya'ya kurulan Kürecik radarı NATO'nun birkaç aşamadan oluşan hava savunma sisteminin bir parçasıdır. Bu radarın özelliği ihbar/ikaz radarı olmasıdır. Menzilinde bulunan ülkeler tarafında atılabilecek olan füzeleri algılayıp NATO sistemlerine aktarıyor bu sayede NATO'nun hava savunma sistemleri erken ihbar alıyor. Bu erken ihbar sayesinde NATO sistemleri harekete geçip füzelerini ateşliyor. Erken ihbar sistemi uydulardan da takip edilebilir. Uydular zarar gördüğü zaman ya da uyduların bu atılabilecek füzeyi algılamadığı zaman radar sistemi harekete geçiyor.
'KÜRECİK, İSRAİL'İ KORUYOR'
Kürecik radarı esas olarak İran'a karşı kurulmuş bir sistemdir. Bu radar Türkiye, İsrail ve Katar'da var. 2018 yılında ise Birleşik Arap Emirlikleri'ne kurulması planlanıyor. İsrail ve Katar'daki radarların menzili İran'dan gelebilecek olan füzeleri tespit edememektedir. Malatya'da bulunan radar ise NATO açısından bu eksiği gideriyor. İsrail ve körfezdeki ABD unsurlarına karşı bir tehdit olursa bu sistem onları da bilgilendirmektedir. Dolayısıyla Kürecik'e konulan radar İran'ı tam olarak gördüğü için erken ihbar açısından önemli bir görev üstlenmiş durumda. Bu erken ihbar özelliği sayesinde İsrail'i de bilgilendireceği için bu radar üssü İsrail'in güveliğine de katkı sağlamaktadır.
'TÜRKİYE'Yİ KORUMUYOR!'
Kürecik'te bulunan radar NATO'nun hava savunma sistemi kurulu olan üslerine bilgi aktarıyor. Böylelikle hava savunma sistemleri harekete geçiyor. Her füzenin önceden ateşlenmesi gerekiyor önceden ateşlemenin gerçekleşmesi için ise bu erken ihbar sistemine ihtiyaç var. Kürecik'te bulunan radar Türkiye'ye gelebilecek olan tehdidi önleyecek durumda değil. Eğer Türkiye'ye olası bir tehdit olursa bu ikaz sistemi bu tehdidi önleyebilecek durumda değil. Zaten Türkiye'de bu ikazı aktarabileceği bir hava savunma sistemi de yok. Radar sisteminin esas amacı İsrail ve Körfez ülkelerine gelebilecek olan tehditleri önceden algılayıp oraya gerekli uyarıyı yapmak. Türkiye, İncirlik başta olmak üzere Diyarbakır, Kürecik gibi NATO üslerinin faaliyetlerine derhal son vermelidir.
'LÜBNAN OLAYI ABD'NİN BÖLGEDE KALMA PLANIDIR'
İsrail İstihbarat Bakanı Katz, İran'ın Lübnan'a gelişmiş bir hava savunma sistemi kurduğunu iddia ederek "Taş devrine çevireceğiz" açıklaması yaptı. Bu açıklamayı ABD'ye çok güvendiği için yapıyor. Ama bu işler o kadar kolay değil, daha önce İsrail Lübnan'a girmek istediğinde İsrail askerleri ağlayarak kaçtı. Amaçları ise bölgeyi karıştırarak ABD'yi daha çok olaylara müdahele etmeye çağırmaktır. Çünkü İsrail'in bölgedeki zenginlikleri kullanmak için ABD'ye ihtiyacı var. Bu meydan okuma Suriye'de kaybeden ABD'nin coğrafyada kalması için B planıdır. ABD'nin Kudüs hamlesinin esas sebebi de Suriye'de duvara çarpmasıdır."
'DEMİR KUBBE'Yİ ABD HİBE ETTİ'
İsrail son zamanlarda kendilerine gelebilecek bir saldırı için Demir Kubbe hava savunma sistemlerine çok güvendikleri yönünde açıklamalarda bulundu. Demir Kubbe, Hamas'tan İsrail'e gelebilecek saldırıları için kurulmuş bir hava savunma sistemi. Karataş, Demir Kubbe için şu ifadeleri kullandı: İsrail hava savunma sistemlerinin bir parçası olan Demir Kubbe, alçak irtifa ve kısa menzilli bir hava savunma sistemidir. Demir kubbe, güdümlü füzelere ya da roketlere karşı değil Lübnan'dan yada Gazze'den atılabilecek İsrail'in kuzeyini tehdit eden güdümsüz el yapımı top mermiler, havan mermileri, roketlere karşı geliştirilmiş olan bir sistemdir. Kısacası demir kubbe sistemi kısa menzilli çalışan sistemdir. Bu sistemin menzili 70 km'dir. İsrail'in bunlardan önce Arrow 3, Arrow 2 ve Patriotlar gibi hava savunma sistemleri var. Demir kubbenin esas amacı kısa menzilli sınırdan gelebilecek güdümsüz mermilere karşı İsrail'i korumaktır. Demir kubbe sisteminin İsrail'e kurulması için paranın büyük kısmını ABD hibe etmiştir.