Kötü sanayi üretimini borsa umursamadı
Sevgili dostlar,
BIST Perşembe günü ilk seansı (%0,61) 475 puan yükselerek 78.118 puandan kapattı. İşlem hacmi 1.097.185.027 TL oldu. Günün en önemli verisi Sanayi Üretim Endeksi'ydi, gelen veri oldukça düşüktü ama piyasa tarafından umursanmadı. Rakamın düşük olmasında bayram ve darbe sürecinin olduğu düşünüldü. Borsa günlerdir yazdığımız gibi 78.200 direncini geçemiyor. Bunun sebepleri şunlar:
1- 18 Eylül’de Moody’s Türkiye kararı verecek. Eğer not indirimi gelirse bu ülkeden para çıkışı yaşatacağı için doları yükselten, borsayı düşüren bir etki yaratır. Bu konu şuan borsanın ayağındaki pranga gibi duruyor.
2- Önümüzde uzun bir bayram tatili var ve piyasalar kapalı kalacak. Bu süre içinde TSK Suriye’de El-bab’a yürürse o kentte terör örgütlerinin pozisyonu kuvvetli olduğu için zaiyat rakamı artabilir. Ayrıca içerde uzun bayram tatili süresince sürpriz siyasi gelişmeler de yatırımcıları düşündürtüyor.
3-Sanayi üretimi tarihinin en büyük düşüşünü yaşadı ve bu büyüme üzerinde baskı yaratacak. Büyümenin düşmesi borsadaki sanayi şirketlerinin performansını bozabilir.
Perşembe günü için beklenen veriler:
1-Avrupa Merkez Bankası faiz kararı, Draghi konuşması.
2-ABD işsizlik maaşı başvuruları (tahmin: 265 bin)
3-ABD ham petrol stokları
Bugün gelen verilerde son durum:
- Türkiye için Sanayi Üretim Endeksi açıklandı. Temmuz ayında endeks bir önceki aya göre %7 azaldı. Haziran ayında da %1,3 azalma görülmüştü. Bu ay böyle keskin bir düşüş yaşanması geçtiğimiz bayram tatili ve darbe sürecine bağlanabilir.
(Sanayi üretim endeksi büyümenin öncü göstergesidir. Sanayi faaliyetlerinin azalması ekonomi için küçülme demektir. Bu durum piyasaları olumsuz etkiler.)
- Çin dış ticaret dengesi 58 milyar dolar beklenirken, 52 milyar dolar olarak geldi. Yine Çin ihracatı %4 düşecek diye beklenirken, düşüş %2,8 oldu. Çin ithalatında ise %4,9 gerileme beklenirken, %1,5 arttı.
(Çin için özellikle Dünya ekonomisi daralırken ihracat oranındaki düşüşün az olması piyasalar tarafından olumlu olarak karşılanır.)
Teknik görüntüye baktığımızda tablo şöyle:
Fiyatın gerilemesi halinde 77.400 ve 76.600 puanda destek seviyelerimiz mevcut. Yukarı hareket için 78.200 ve 78.800 puanda bulunan direnç seviyelerini belirtebiliriz.
Ons altında Perşembe öğle saatlerinde 1348,2 dolar seviyesinden işlemler geçmekteydi. Üç günlük sert yükseliş 1350 dolar seviyesinde şimdilik son bulmuş gözüküyor. Daha yukarı bölgeler için akşam gelecek verileri takip edeceğiz.
Gram altında 127,09 TL seviyesinden işlem görüyor.
Ons altında teknik görüntüye bakacak olursak:
Yukarı hareket için 1350 dolar seviyesinde bulunan direncin kırılması gerekli. Buda ancak gelecek verilerde reel ekonomiye yönelik endişelerin veya siyasi risklerin oluşması ile mümkün. Daha üst seviyelerde ise 1357 dolar ve 1363 dolarda direnç bölgeleri mevcut.
Aşağıya hareket halinde ise 1339 dolar ve 1331 dolar seviyelerindeki destekleri belirtebiliriz.
Gram altında ise direnç olarak 128 TL’yi belirtebiliriz. Düşüş halinde ise aşağıda 126,30 TL ve 125,67 TL destek bölgeleri mevcut.
Dolar öğle saatlerinde 2,9354 TL euro ise 3,3289 TL seviyesindeydi. Akşam gelecek veriler doların yönünde etkili olacaklar.
Teknik görüntüye baktığımızda ise tablo şöyle:
Yukarı harekette 2,9452 TL ve 2,9559 TL direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası geri çekilmelerde ise 2,9211 TL ve 2,9094 TL destek bölgelerini belirtebiliriz.
Twitter @piyasagunlugu takip etmeyi unutmayın!
Yasal Uyarı
Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, Portföy Yönetim Şirketleri, Mevduat Kabul Etmeyen Bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.