Ne TIR ne yol yetmez trenlerle mal taşıyalım
Yakından ve komşudan tedarik eğiliminin arttığına dikkat çeken Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, sektör olarak Avrupa ambalaj pazarından henüz sadece yüzde 10 pay alabildiklerini söyledi. Yakından tedarik ile, Türkiye'ye olan ilginin artacağını belirten Sarıbekir, son dönemde yabancı şirketlerin ülkede şirket alımları yaptıklarını hatırlattı. Lojistik sorunlarına değinen Sarıbekir, “Çin bile tren ile malını Avrupa'ya taşıyor. Yollar yetmez. Bizim de acaba Almanya'da Münih yakınlarında on bin dönüm yerimiz olsa mesela Çerkezköy'den Bosch katarları yolluyor. Ürünleri buradan trenle götürüp o merkezden Avrupa içlerine dağıtsak. Bana düzgün lojistik hat verin dünyanın her yerine mal satayım.” dedi.
RUSYA'DA SORUN YOK ARABİSTAN İYİ GİDİYOR
Önceki gece basın mensupları ile bir sohbet toplantısı düzenleyen Sarıbekir, “Önce yakın pazarları doyuralım.” mesajı verirken, pazalara ilişkinde sorularımız üzerine şu bilgileri aktardı: “Rusya'yı unutuyoruz. Rusya çok önemli konuma geldi. Birçok Avrupa ülkesi buraya depo koyup Rusya'ya mal satmayı düşünüyor. Türkiye buraya daha çok ihracat yapacaktır. Dünya Rusya'ya Türkiye üzerinden satış yapıyor. Kara listedeki şirketlerle iş yapmayın diyorlar, diğerlerine bir şey yok, biz gıda için ambalaj veriyoruz, onda sorun yok. İlişkiler ne kadar iyi olursa biz de o kadar satış yaparız. Suudi Arabistan da değişimle giriyor. Birçok sanayi ve ve turizm gelişiyor, ambalaj makineleri ile başladılar. Petrol dönemi de bitecek, McKinsey Suudi Arabistan bir turizm şehri olacak, diyor. Suudi Arabistan'a ihracat iyi gidiyor.”
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK EN ÖNEMLİ KONU
Türkiye’nin ambalaj ihracatının 2022’de 8 milyar dolar seviyesine ulaştığı bilgisini veren Zeki Sarıbekir, “İhracatımızın devamlılığı için sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalara ayak uydurmalıyız. ASD olarak karbonsuz ekonomiye geçiş sürecini de yakından takip ediyoruz. Bu açıdan bakıldığında dünyada yaşanan iklim nötr dönüşümü çerçevesinde Türkiye büyük avantaj yakalayabilir. Avrupa ülkeleri, Orta Doğu ve Afrika gibi coğrafi olarak yakın olduğumuz pazarlarda büyük avantajlar elde edebiliriz. Türkiye konumuyla daha da ön plana çıkacaktır. İhracatta çemberimizi genişletebiliriz.” diye konuştu.
ÇEMBERİ GENİŞLETECEK
Sarıbekir, “COP27’nin devreye alınmasıyla birlikte sektör olarak bazı avantajlar da yakalayabiliriz. Yakın coğrafyamızda çok büyük ve önemli pazarlar var. Bu her açıdan Türkiye’ye avantaj sağlayabilir. Avrupa ülkeleri, Orta Doğu ve Afrika pazarları yanı başımızda. İhracatta çemberimizi genişletebiliriz. Rusya’nın içinde olduğu durum düşünüldüğünde Türkiye bu ülke için daha da önemli bir konuma geldi. Son dönemlerde ambalaj sektörü olarak da Rusya’ya ihracatımızı yüzde 50 seviyelerinde artırmayı başardık. Bu başarının devam etmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
FİYATLAR GERİ GELECEKTİR
Ham madde fiyatlarının geri geldiğini satış fiyatlarının da geri geleceğini belirten Sarıbekir, ayrıca, şunları söyledi: “Türkiye ambalaj sektörü çok geniş coğrafyaya ihracat yapan bir sektör olmakla birlikte ana pazarı olan Avrupa’ya ihracatının devamlılığı için sürdürülebilirlik konusundaki dönüşümlere ayak uydurmak zorunda olduğunun bilincinde. Avrupa Birliği de 2050’de iklim nötr hedefi çerçevesinde Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı kademeli olarak hayata geçirmeyi hedefliyor. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27) geçtiğimiz günlerde Mısır’da gerçekleşti. Derneğimizin Genel Sekreteri Aslıhan Arıkan da bu toplantıya katıldı. Bu vesileyle ASD olarak dünyada karbonsuz ekonomiye geçiş sürecini yakından takip ettiğimizi ve üzerimize düşeni yerine getirme gayretiyle elimizden gelen desteği sektörümüze sunmayı sürdürdüğümüzü vurgulayabilirim.”