Neden Ağrılı çocuğumuz da Olimpiyat'a gitmesin
Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'de 4 Şubat'ta 2022 Kış Olimpiyat ateşi yanacak.
Dünya milletlerinin sporcuları yarışacaklar.
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek açılış için gönderdiği mesajda “Pekin’de şimdi insanlık yarışı başlıyor, insan sevgisi ve sporcu ahlâkı yarışıyor. Kış olimpiyatlarında birbirimizle değil, insanlığın önündeki zorluklara karşı yarışıyoruz” diyor.
Olması gereken.
Dünyayı taşımak istediğimiz yer.
Sistem her zaman emperyalist kirini spora da bulaştırmıştır.
Nefesinin daraldığı yerde hırçınlaşıyor.
Küresel salgın da takkesini düşürdü.
ABD, insan hakları ihlalleri diye Çin'e diplomatik boykota kalkıştı.
Çin de “karşılık veririz” dedi.
Ne oldu?
Çin bir yandan artık koşarken paçalarına bulaşan tozlardan bile arınıyor. Yola sporcu ahlâkıyla devam kararları alıyor. Daha da hızlanıyor.
ÇİN KONUKSEVERLİĞİ VE OLİMPİYAT
Olimpiyat hazırlığı için projeler hazırlandı. Halk seferber edildi.
Doktorlar, hemşireler, çiftçiler ve çobanlardan oluşan gönüllüler olası görevlere hazır olmak için başkent Pekin'de yapay kardan yapılmış kayak pistlerinde bir yıldır çalışıyorlardı.
Olimpiyat alanlarında hayvan otlatma yasaklanmış. Çiftçiler koyunlarını satıp kış olimpiyatlarında görev almak için hazırlık yapmışlar.
Çin'in bize de çok benzeyen, kökleri binlerce yıl derinlerde olan konukseverliği ve disiplini sosyalist kültür ve sporcu ahlâkıyla birleşince ortaya nasıl güzellikler çıkarıyor. Her gittiğimde kucaklayasım gelir... Ama hemen kendi kendime nazar etme bizde daha da kolay olur, derim.
Vatan Partisi Genel Başkanı'nın açıklamasında dile getirdiği gibi “Kış olimpiyatlarında birbirimizle değil, insanlığın önündeki zorluklara karşı yarışıyoruz. O nedenle kaslarımızı zorlarken birbirimizin acısını ve azmini duyuyoruz. Acılarımız birdir ve insanlık içindir.”
Bizim milletimizin geleneğinde var.
Yalnız şu da bir gerçek:
Bizde de “Jing Ruixuan”lardan çok yetişmeli ve o olanaklara sahip olmalı.
Ruixuan bir yaşındayken babasıyla birlikte kayak merkezine gitmeye başlamış. İki yaşındayken kayağa başlamış. Zhejiang eyaletinin Wenzhou şehri doğumlu. Şimdi beş yaşında ama usta.
Kayakçı olup da ille yarşmacı mı olacak...
Babasına soruyorlar.
Kızımın parlak yeteneğini görünce daha da gelişsin diye elimden geleni yaptım ama bırakmak isterse de bırakır... diyor.
Üzerine oynanan at misâli değil, yani...
Biz de Ağrı'da kimbilir ne yetenekler vardır... vardır da kaybolup gidiyordur.
İşte bunu kıskanıyorum, doğrusu.
Çin bu bakımdan özellikle eğitim sistemi ve genel değer yargıları açısından gerçekten hâlâ özel bir yer. Yeteneğinizin olup da keşfedilmesi olanakları çok yüksek.
Biz neden yaratmayalım.
Ah irade!
Jing Ruixuan bir yaşında kayağa başlamış. Şimdi beş yaşında usta kayakçı.
SİNCİANG'LI ÇOBANLARIN GURURU
Çin, ülke tarihinin en büyük takımı ile, 176'sı sporcu olmak üzere toplam 387 kişiden oluşan bir takımla katılıyor. Sporcuların 87'si kadın. Takımda Tibet, Uygur ve Çinli Müslüman Hui etnik gruplarından sporcular var elbette.
Sinciang'da kış mevsimi uzun. Kar ve buz sporunun gelişme koşulları ve olanakları, yarışmaların düzenlenmesi açısından çok elverişli. Olimpiyat'ın bu gelişmenin önünü açacağı düşünülüyor.
Çin Milli Kayak Takımı Sinciang’a bağlı Arişan ilçesinde bir buçuk ay antrenman yapmış. Bölge halkıyla sıcak dostluklar kurdukları anlaşılıyor.
İzlediğim görüntüde çobanlar atlarının üzerinde, ellerinde bayraklarla Çinli sporcuları uğurluyorlardı.
Çobanlardan biri şöyle diyor, “Pekin Kış Olimpiyat Oyunları’na katılacak Çinli sporcular, ilçemizde bir buçuk ay eğitim gördü, bu kadar soğuk havada çok çalıştılar ve çok büyük emek harcadılar. Onların Pekin'e gideceğini duyar duymaz, biz de 20 kaliteli at hazırladık. Çin milli bayraklarıyla sporcularımızı uğurlamaya gittik. Onları uğurlarken, çok heyecanlandık. Büyük gurur duyduk... Onlara başarılar diliyoruz... desteğimiz onlarla. ”
Ayrılırken duygusal anlar yaşanıyor.
Çin’in Sinciang Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan bir grup çoban, ellerinde Çin milli bayraklarıyla 2022 Beijing Kış Olimpiyatlar’ına katılmak üzere Pekin’e giden olan Çinli sporcuları uğurluyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİR OLİMPİYAT ALANLARI
Pekin'de yıllardır mücadele edilen bir hava kirliliği sorunu vardı. Verilere göre artık çözüldüğü anlaşılıyor. 2013'te kayıtların başlamasından bu yana en düşük düzeye indirmişler. Yeşil, sürdürülebilir olimpiyat alanları, temiz enerji mekanları oluşturulmuş.
Sürdürülebilir olimpiyat alanlarını önemsiyorum. Dünyanın birçok ülkesinde büyük kaynaklar ayırıp inşa edilen, sonra kentlerin ortasında kalıp kalıveren hiç işe yaramayan, enkaz halinde o kadar çok olimpiyat artığı gördüm ki... Daha sonra kullanmak için de tasarlanmadığından atsan atılmıyor... satsan satılmıyor... öyle kalıyor, tam tersine kirlilik yaratıyor.
2008 Olimpiyatı'nın bazı binaları da Çin'de bu yıl da kullanılacakmış.
Küresel salgın önlemlerini zaten sürekli bütün ülkede çok kesin kurallarla uyguluyorlar. 10 kişi hastalansa hemen kent kapatılıyor. Bu mücadelede çok başarılılar.
Özel önlemler alınmış.
İnsana verilen değer konusunda salgının başında çok tartışma yaratıldı.
Ama artık kimsenin söyleyecek sözü kalmadı.
Bizim içimizde de var onların cılız temsilcileri, gev gev taklitçileri.
Sevinsin dostlar, çatlasın düşmanlar!
Asya uygarlığı yükseliyor.
Biz de Asya'da yerimizi alacağız.
Yedi sporcu değil, 70... hatta 170... neden olmasın... 170 sporcuyla katılacağımız... dostluğun ve insanlığın yarıştığı Olimpiyat günleri göreceğiz.
Kış Olimpiyatları'nda 15 dalda 90'dan fazla ülkeden yaklaşık 3 bin sporcu mücadele edecek.
Bu yıldan başlayarak hep birlikte dileyelim.
Yok, artık 40 yıl sürmez!
Belli oluyor, daha erken tutacak.
ASYA CEPHESİ 2022 KIŞ OLİMPİYAT OYUNLARI'NIN AÇILIŞINA KATILACAK
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kamboçya Kralı Norodom Sihamoni, Singapur Cumhurbaşkanı Halime Yakup, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Japarov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Abu Dabi Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Lüksemburg Büyük Dükü Henri, Monako Prensi Albert II, Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Angel Fernandez, Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa Delgado, Moğolistan Başbakanı Khurelsukh Ukhnaa, Pakistan Başbakanı Imran Khan, Bosna-Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zoran Tegeltija, Papua Yeni Gine Başbakanı James Marape, Güney Kore Meclis Başkanı Park Byeong-seug, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Ali Ahmedov, Tayland Prensesi Maha Chakri Sirindhorn, Uluslararası Olimpiyat (IOC) Başkanı Thomas Bach, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Kurulu Başkanı Abdullah Şahid, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'nün (WIPO) Genel Müdürü Daren Tang, Yeni Kalkınma Bankası Başkanı Marcos Troyjo ve Shanghai İşbirliği Örgütü (SİÖ) Genel Sekreteri Zhang Ming,