Pankreas kanserinde yeni bir hedef
UT Southwestern (UTSW) araştırmacıları, malign pankreas tümörlerinin büyük bir bölümünü skar benzeri hücrelerin sardığını ve bu kanserleri bu hücrelerin bağışıklık saldırısından koruduğunu gösterdi. Araştırmacılar bu hücrelerin doku ve organları kaplayan mezotelyal hücrelerden türediğini bildirdi.
Araştırmanın bulguları, Cancer Cell dergisinde "Mezotelyal hücre kaynaklı antijen sunan kanserle ilişkili fibroblastlar, pankreas kanserinde düzenleyici T hücrelerinin ilerlemesine neden olur" başlığıyla yayımlandı.
Araştırmacılar, çalışmalarında, majör doku uyumluluk kompleksi sınıf II moleküllerinin ifadesi ile karakterize edilen benzersiz kanserle ilişkili fibroblast (CAF) popülasyonu tanımladılar. Bu hücreler antijen sunan CAF'ler (apCAF'ler) olarak adlandırıldı. Tümör bağışıklığını düzenlemede bir işleve sahipler. Araştımada, birden fazla tek hücreli RNA dizileme çalışması entegre edildi ve soy izleme deneyleri gerçekleştirilerek, apCAF'lerin mezotelyal hücrelerden türetildiği bulundu.
Bulgular, pankreas kanseriyle savaşmak için yeni bir strateji sunabilir. UTSW cerrahi eğitmeni Huocong Huang, antijen sunan kanserle ilişkili fibroblastların hedeflenerek, bir gün pankreas kanseri hastalarında bağışıklık tedavisinin aktivitesini önemli ölçüde artırabileceklerine dikkat çekti. Huang, çalışmayı UTSW'nin Hamon Terapötik Onkoloji Araştırma Merkezi baş araştırmacısı olan cerrahi, farmakoloji profesörü olan Rolf A. Brekken ile birlikte yönetti.
ÜÇ ALT TİP
Araştırmacılar, CAF adı verilen hücrelerin pankreas tümörlerinin önemli bir bölümünü oluşturduğunu uzun zamandır biliyorlar. Huang, bilim insanlarının bu pankreas CAF'larını tek tip bir popülasyon olarak görmelerine rağmen, kendisi ve Brekken laboratuvarındaki meslektaşlarının 2019 yılında yaptığı bir çalışmada bu hücrelerin üç kategoriye ayrıldığını gösterdiğini açıkladı. Bunlardan biri, yüzeylerinde antijen adı verilen proteinleri göstererek bağışıklık hücreleriyle etkileşime giren apCAF'ler olarak bilinen bir alt tip.
KORUYUCU ZAR OLUŞTURUYOR
apCAF'lerin hastalığın ilerlemesine nasıl katkıda bulunduğunu belirlemek amacyıla araştırmacılar, bu hücrelerin normal bir pankreas kanser geliştirdiğinde nasıl ortaya çıktığını öğrenmek için soy izleme olarak bilinen bir teknik kullandılar. Bulguları apCAF'ların organları, vücut boşluklarını ve dokuları kaplayan koruyucu bir zar oluşturan mezotelyal hücrelerden kaynaklandığını gösterdi.
Sonraki deneyler, apCAF'ların yüzeyindeki antijenlerin, T hücrelerini, düzenleyici T hücreleri (Treg'ler) olarak bilinen bir alt kümeye dönüştürebildiğini gösterdi. Araştırmacılar, pankreas tümörleri taşıyan farelere, mezotelyal hücrelere özgü bir protein olan mezoteline karşı antikorlar verdiğinde, Treg'lere dönüşüm bloke edildi. Bu, tümörleri bir anti-tümör bağışıklık tepkisine karşı daha savunmasız bıraktı.
Daha ileri düzeyde çalışmalara ihtiyaç var. Bununla birlikte, benzer bir strateji, bir gün, kanserlerle savaşmak için bağışıklık sistemini uyaran immünoterapilerle kombinasyon halinde anti-mezotelin antikorları uygulayarak insanlarda Pankreatik Duktal Adenokarsinomu tedavi etmek için kullanılabilir.
Özgün içerik: https://www.cell.com/action/showPdf?pii=S1535 6108%2822%2900173-8