Piyanist Can Çakmur’un uluslararası başarısı
Eğitimini Almanya’nın Liszt şehri Weimar’da bulunan Franz Liszt Müzik Üniversitesi’nde sürdüren genç piyanistimiz Can Çakmur, son yıllarda yükselen grafiği ile başarılarından söz ettiriyor. Son olarak, piyano dünyasının önde gelen yarışmalarından biri olan ‘Uluslararası İskoç Piyano Yarışması’nda 28 genç piyanistin arasından sıyrılarak olağanüstü başarısıyla birinci oldu. 1997 doğumlu genç piyanistimizin bu başarısı gazetelerimizin birinci sayfalarında yer alması gerekirken, çok kısa haberlerle geçiştirildi. Görsel ve yazılı basınımızın, sanat alanında gerçekleşen gurur verici gelişmelere gerekli duyarlılığı göstermediğini üzülerek belirtmeliyim.
19 yaşındaki bu genç yeteneğin sanat yaşamını incelediğimizde, bu başarısının tesadüf olmadığını ve hak edilmiş birçok başarıları beraberinde getirdiğini görüyoruz. Uluslararası son başarısının yanı sıra; 2012 yılında XXII. Roma Uluslararası Piyano Yarışması’nın A Kategorisi’nde “Primo Premio Assoluto” kazanan Çakmur’un sonraki yıl Güher ve Süher Pekinel Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler projesine kabul edildiğini görüyoruz. 2014 yılında Pianale Junior Akademi ve Yarışması’nda gösterdiği performans nedeniyle akademi için burs ve EMCY (Avrupa Gençlik Müzik Yarışmaları) Ödülü’nü kazanan genç yetenek aynı yıl Weimar’da düzenlenen 4. Franz Liszt Genç Piyanistler Yarışması’nda üçüncülük ödülü ve Bartók Özel Ödülü kazandı. 2014 yılındaki başarıları sebebiyle Çakmur, 5. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde ‘Yılın Genç Müzisyeni (18 Yaş Altı)’ ödülüne layık görüldü. 2016 yılında X. Balys Dvarionas yarışmasında ilk üç arasında yer alarak “Laurente” ödülü (sıralama açıklanmadı) ve ayrıca 2 özel ödül kazandı.
Genç piyanist, İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen Uluslararası İskoç Piyano Yarışması’nda (01-10 Eylül 2017) finale çıkan üç yarışmacıdan biri olmayı başardı. Finalde, Thomas Søndergård yönetimindeki İskoç Kraliyet Filarmoni Orkestrası eşliğinde Ludwig van Beethoven’ın ‘Dördüncü Piyano Konçertosu’nu solist olarak seslendirdi ve göstermiş olduğu üstün başarısı nedeniyle seçici kurulun (Jüri) kararıyla birincilik ödülüne layık görüldü. Beethoven’ın lirizm dolu ‘Dördüncü Piyano Konçertosu’ndaki başarısının ardından izleyicilerin ‘Bis’ isteğini geri çevirmeyen Çakmur, Robert Schumann’ın ‘İkinci Piyano Sonatı’nın ‘Andante’ bölümünü seslendirdi.
Çakmur’un gurur gecesi İskoç basınında da yer aldı. Genç sanatçımız hakkında yapılan yorumlar oldukça heyecan vericiydi. “Sonuçlar açıklandıktan sonra ‘Bis’ olarak çaldığı Schumann’ın ‘İkinci Piyano Sonatı’nın yavaş bölümünde tanık olduğumuz dokunaklı ve hafif tuşesi, Çakmur’un yapmacıklıktan uzak rahatlatıcı, ama bir o kadar da sofistike olan çok özel yeteneğini bir kez daha gözler önüne serdi.” (Scotsman Gazetesi)
2012 yılından itibaren Türkiye’de; Belçika, Lüksemburg, Almanya Büyükelçiliklerinde ve Avusturya’da Türkiye Büyükelçiliği’nde resitaller veren başarılı genç sanatçı, ülkemizde gerçekleştirilen Bodrum D-Marin Klasik Müzik Festivali, Ankara Müzik Festivali, ODTÜ Sanat Festivali ve Antalya Piyano Festivali gibi en saygın festivallerde yer aldı. Ayrıca, Lütfi Kırdar KM, Boğaziçi Albert Long Salonu, Bilkent Konser Salonu ve CRR Konser Salonu gibi pek çok önemli salonda konserler verdi. 2014 yılında Ender Sakpınar yönetiminde Eskişehir Belediye Senfoni Orkestrası’nın açılış konserinde ve 2015 yılında 43. İstanbul Müzik Festivali’nin açılış konserinde Sascha Goetzel yönetiminde BİFO eşliğinde sahneye çıktı. Çakmur, Roma’da Notti Romana al Teatro di Marcello festivaline düzenli olarak davet ediliyor.
Henüz 19 yaşında birçok başarıya imza atmış olan genç piyanistimizin, Franz Liszt Müzik Üniversitesi’nde eğitimini sürdüren bir öğrenci olduğunun altını çizmeliyim. Bu noktadan baktığımızda, Can Çakmur’un geleceğinin açık seçik parladığını belirtmeliyim.