Piyasa savaşlarında Salı beklentisi
Sevgili dostlar merhaba,
Borsa İstanbul haftanın ilk gününü (-%3,8) 3.030 puan düşerek 76.725 puandan kapadı. İşlem hacmi 4.633.043.326 TL oldu. Düşüşte ana etken dünkü raporumuzda da belirttiğimiz üzere Moody’s’in kredi notumuzu indirmesi olmuştur.
Türk hisse senetleri ve tahvil piyasasındaki yabancı satışları -sert olmamakla beraber- bir müddet daha devam edecektir. Bu bağlamda borsada geri çekilmenin devam edeceği ancak endeks aşağıya geldikçe, bu satışların tepki alımları ile karşılaşacağını düşünüyorum. Oluşacak tepki alımlarının nedeni ise borsadaki düşük fiyatın alım fırsatı olarak görülmesi olacaktır. Zaten bu gelişmede düşüşü bir noktada kesecektir.
Evet Moody’s notu indirmiştir ancak Türk ekonomisi hala %3 büyüme kapasitesi olan bir yapıdır. Hükümet ve Cumhurbaşkanı’nın ekonomik reformları yapması ve kutuplaşmadan uzak durması halinde ekonominin tekrar güçlenmesinin önünde bir engel yoktur. Bu mekanizmanın çalışacağı varsayımı altında, borsadaki düşüş, uzun vadeli (en az bir yıl) düşünen yatırımcılar için alım fırsatı olmaktadır.
Unutulmaması gereken ana borsa stratejisi şudur: Hisse, fiyatlar yükselirken değil, fiyatlar düşerken alınır. Fiyatın düşeceğine inanıyorsanız bekleyin, ancak hiç kimse dipten dönüşü bilecek kadar da yetenekli değildir.
Endeksin teknik görüntüsüne bakacak olursak tablo şöyledir:
Endekste gerileme halinde 75.800, 75.000 ve 74.000 puan seviyeleri destek bölgelerimizdir. Yukarı harekette ise 77.000 ve 77.700 puan seviyeleri ise direnç bölgelerimiz olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dolarda Pazartesi gün içi 3 TL seviyesi görülse de akşam saatlerinde 2,98 TL’den işlemler geçmekteydi. Borsa ve tahvil piyasasında satışların sürmesi doların fiyatını yukarı çekecektir. Çünkü bu piyasalarda satıcı olanlar ellerine geçirdikleri TL’yi dolara çevireceklerdir bu da dolar fiyatını yükseltici bir etki yaratacaktır. Dolarda teknik seviyelere bakacak olursak tablo şöyledir:
Yükselme halinde karşımıza çıkacak olan direnç seviyelerimiz 3,03 TL, 3,06 TL ve 3,09 TL’dir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 2,97 TL ve 2,96 TL destek seviyelerimizdir.
Ons altında yükseliş iki günlük molanın ardından bugün tekrar devam etti ve Pazartesi akşam saatlerinde ons altın 1.340 dolar seviyesinden işlem görmekteydi.
Altın fiyatını yukarı taşıyan etkenleri yurtiçi ve yurtdışı olarak ikiye ayırabiliriz. Yurtiçi en önemli etken Moody’s’in kredi notunu düşürmesi sonucunda, altının, hisse senedi ve tahvile göre daha güvenli bir liman olarak görülmesidir. Yatırımcıların güvenli limana demirlemesi demek ise, altın talebinin artması buna bağlı olarak da altın fiyatının yukarı çıkması demektir.
Yurtdışındaki etken ise, Deutsche Bank haberi ile düşen yabancı borsaların getiri potansiyelinin azalmasıdır. Ons altında teknik seviyelere bakacak olursak tablo şöyledir:
1350 dolara doğru olan yükseliş hareketi önündeki direnç noktamız 1344 dolardır. Düşüş halinde ise 1335 ve 1328 dolar seviyeleri destek noktalarımızdır.
Yasal Uyarı
Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, Portföy Yönetim Şirketleri, Mevduat Kabul Etmeyen Bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.