Piyasalarda yalancı gümüş savaşı!
Amerikan borsalarında başlayıp dünya piyasalarını etkileyen Reddit hadisesi değerli metallere de sıçradı. Geçen hafta kaleme aldığımız “Amerikan borsasında spekülatörleri avladılar” başlıklı yazımızda da meseleye değinmiştik. Nitekim izleyen günlerde piyasalarda gümüşü parlatma girişimleri yaşandı. Twitter'da “WallStreetBets” hesabıyla kamuoyu yaratan ve Reddit adı verilen sosyal medya platformu üzerinden haberleşerek ülkemizde kullanımı olmayan Robinhood adı verilen komisyonsuz işlem yapmaya imkan sağlayan uygulama üzerinden piyasalarda alım satım yapan binlerce küçük yatırımcının bu sefer gümüş alımına başladığı öne sürüldü.
GÜMÜŞ TEKELİ KIRILABİLİR Mİ?
Reddit'te bir grup adı olan WallStreetBets üyelerinin gümüşün onsunu bin dolara çıkarmayı hedeflediği iddia edildi. Ancak bunun için yeterli güçlerinin olup olmadığı tartışmalı. Çünkü değerli metaller piyasasında hisse senetlerinde olduğu gibi açığa satanları sıkıştırarak fiyatı yukarı çekmek pek kolay değil. Çünkü değerli metallerde hem çok büyük oyuncuların derin pozisyonları var hem de işlem hacmi milyarlarca doları buluyor. Alnus Yatırım'ın dün sabah geçtiği piyasa notuna göre, “Ocak ayı ortasından beri ABD’de küçük yatırımcıların organize olarak bazı hisselerde yukarı yönlü harekete neden oldukları bir süreç yaşanıyor. Bu o kadar etkili oldu ki artık yeni bir hedef ortaya konulduğunda küresel katılımın oluştuğu görülüyor. Gümüş denince 5 milyar doları aşan değerle 6 milyon kiloluk gümüşe sahip olan JP Morgan'ın tekel konumu biliniyor. Hatta sığ piyasada fiyatları sekiz yıl manipüle ettiği için ceza da aldı. Şimdi 'fiziki gümüş alın' denilerek bu piyasada hareketlilik yaratılmaya çalışıldı.”
TEMELLERİ VAR AMA YİNE DE RİSKLİ
15 Ocak'ta 22 doların biraz üzerinde olan gümüş fiyatı dün 30 doların üzerine çıktı. Böylece son sekiz yılın zirvesi görüldü. Değerli metallerin öteden beri baskılandığını düşünen piyasa yorumcuları geçmişten gelen eğilim itibarıyla fiyatın 50 dolarları görmesinin teknik olarak mümkün olduğunu dile getiriyorlar. Fakat gümüş konusunda önemli uyarılar da var. Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere değerli metaller piyasası, dünyanın en derin piyasası olan Amerikan borsalarındaki herhangi bir hissenin işlem hacminden çok daha büyük bir hacme ve derinliğe sahip. Hisselerde oluşan balonlar dikkate alındığında ekonomilerde görülecek olası bir olumsuzluk durumunda yatırımcıların değerli metallere sarılması mümkün. Bu kadar parasal genişlemenin olduğu ve finansal piyasalarda bu kadar türev ürün olmasa paraların değerli metaller karşısında pula döneceğini bilenler bu gerçekten hareketle değerli metallerde ralli bekliyorlar. Bu anlamda yükseliş küçük yatırımcılar kaynaklı gibi görülse de temelde reel bir dayanak da var. Yine de bu derece balonlaşma ve spekülasyonun olduğunu ortamda küçük yatırımcılar için büyük risk taşıyor.
REDDİTÇİLER DEĞİLSE KİM?
WallStreetBets ise dün Twitter hesabından paylaştığı Reddit sohbetinde “Gümüş bir tuzak mı?” diye sordu ve bir nevi gümüş alımını kendilerinin teşvik etmediğini açıklamış oldu. Grupta ayrıca bankalar çok büyük gümüş varlığı tuttuğu için katılımcılarını uyaran notlar yayınlandı. Dünya ölçeğinde gümüşe en çok yatırım yapan hedge fonları ise Morgan Stanley (JP Morgan'dan ayrılma), Bank of Amerika, UBS Group, Wells Fargo, Citadel olarak sıralanıyor. Bu nedenle yatırımcıların gümüş konusunda dikkatli olması gerektiği uyarıları yapılıyor. Danıştığımız piyasa oyuncuları bu yıl için zaten gümüş için 35 dolarlık tahmin yaptıklarını söylediler. Altının ise önümüzdeki aylarda yeniden 2 bin dolarları görmesini bekleyen danıştığımız piyasa uzmanları, gümüşten ziyade bir başka konuya “kredili işlemlere” dikkatimizi çektiler.
KREDİLİ İŞLEMLERE DİKKAT!
Geçen ay itibarıyla ABD'de kredili işlemlerin tutarının 720 milyar dolara çıktığını Türkiye piyasalarında ise tutarın son veri itibarıyla eylülde 5.8 milyar TL olduğuna dikkat çeken uzmanlar, kredili hesap sayısının da geçen yıla göre neredeyse iki katına çıktığını ifade ettiler. Türk piyasalarında küçük yatırımcı ilgisinin halen sürdüğünü ve 20 civarında hissenin yine tavan olduğunu kaydeden uzmanlar, endeksin 180 bine kadar gidebileceğini bunun teknik olarak mümkün olduğunu ama öncesinde 130'a inip oradan gitme ihtimalinin de bulunduğunu ifade ediyorlar. Küresel de ise piyasalar Biden'ın ekonomi paketine odaklanmış durumda. Türkiye için bir başka riskli durum da dolar/TL cephesi. Kur dün 7.20 TL'nin altına indi. Döviz yatırımcılarının bu düşüşleri alım fırsatı olarak gördüğünü özellikle kasım ayından bu yana döviz hesaplarındaki artıştan görüyoruz. Piyasada fiyatlamalar ise 7.50'nin üzeri için yapıldı çoktan. Yani kurun bu seviyelere inmesinin kısa vadede enflasyona bir olumlu etkisi yok. Aksine sıcak paracı diye tabir ettiğimiz “carry trade” yapan akbabalar için iyi bir ortam sunuluyor. Oysa bu sıcak paranın daha önce çok kereler ceremesini çeken bir Türkiye ekonomisi var önümüzde. Buna ilaveten ihracatçılar da kurun bu derece aşağı gelmesinden pek memnun değil. Ekonomi yönetiminin kur cephesindeki gelişmeleri dikkatle izlediğinden emin olmak istiyoruz.
'BUNLAR OLMASIN DİYE VAR'
Öte yandan “Amerikan borsasında spekülatörleri avladılar” adlı yazımız kamuoyunda oldukça yankı buldu. Atilla Yeşilada'nın yönettiği Paraanaliz.com yazımıza yer verdi. Bunun ardından bazı piyasa oyuncuları açığa satışı “kumardan da öte bir durum” olarak değerlendirmemizi eleştirdiler. Öteden beri ekonomi denince reel ekonomiyi savunan ve piyasalardaki türev araçları ve vahşi finansallaşmayı eleştiren bu satırların yazarına, ekonomist Arda Tunca da Twitter'dan yaptığı “Açığa satış, reel ekonomiden kopmuş ve olmayan parayla para kazanan finansal mühendisler, v.s. 'Ekonomi' bunlar olmasın diye vardır. Borsa ve finans ekonomi değildir. Finansın ekonomide asli fonksiyonlarıyla doğru konumlandırılması gerekir” paylaşımıyla destek verdi.