Piyasaların FED ve petrol ateşiyle imtihanı
Sevgili dostlar,
Borsa İstanbul haftanın ilk gününü (-0,18%) 140 puan düşerek 77.835 puandan kapadı. İşlem hacmi 3.639.992.310 TL oldu.
Borsa İstanbul dünkü raporumuzda belirttiğimiz gibi satış baskılı bir gün yaşadı. Endeks gün içi 78.500 seviyesine kadar yükselmeyi başarsa da, daha sonra gelen satışlarla elde ettiği kazançları geri verdi. Günlerdir şahit olduğumuz, ‘yukarı her harekette satışın geliyor olması’ Pazartesi’de tekrar etti.
Petrol fiyatlarının, Rus lider Putin ve Suudi yetkililerin üretimin kısılmasına yönelik beyanları ile yükselmesi, Clinton’ın Pazar günkü münazarada galip gelmesi sonucunda yabancı borsalarda yükselişler görüldü.
(*Petrol fiyatı artınca, petrol satanların eline geçecek olan daha fazla miktardaki doların, bir kısmının borsalara yatırım olarak döneceği beklentisi, borsaların yükselmesine neden olur)
(*Clinton ise piyasalar tarafından Trump'a göre daha liberal ve küreselleşme yanlısı olarak görülüyor. Bu nedenle Clinton'ın her galibiyetinde piyasalar olumlu tepki veriyor.)
Borsa İstanbul’un yabancı borsalar gibi yükselememesinin nedenleri şunlar:
- Moody’s kararı sonrası yabancı yatırımcı hala borsa ve tahvilden çıkış yapıyor. Sattıkları kıymetlerden ellerine geçen TL ile dolar alıyorlar.
- FED faiz artırımı “demoklesin kılıcı” gibi gelişmekte olan ülkelerin, yani dolara bağlı az gelişmiş ekonomilerin başında duruyor. Bu karar alınmadan piyasalara rahat yok gibi.
- Petrol fiyatının artışı Türkiye’nin hayrına değil. Dış açığı artırıcı bir gelişme olacağı için, borsa bundan hoşlanmadı.
Borsa İstanbul’un yukarı hareket etmesi için iyi bir gerekçenin oluşması lazım. Bu gerekçe olmadan Borsa İstanbul’un bugüne kadar düşmemesi bile bir başarıdır. Dünkü önerimi tekrar ediyorum, gereksiz işlemler yapılmamalı, seçici olunmalı, uzun vadeli pozisyonlar için bile FED fiyatlaması (faiz kararı) beklenmelidir.
Teknik seviyelerin takip edilmesinin faydalı olacağını düşünüyorum.
BIST 78.000 üzerinde tutunamıyor, yükseliş için 78.800 seviyesinin yukarı doğru kırılması gerekli ancak bunun için yukarıda da belirttiğim gibi olumlu bir gelişme gerekiyor. Aşağı yönlü harekette 77 bin ve 76.200 puan seviyeleri destek bölgelerimizdir.
Amerikan doları Pazartesi akşam saatlerinde 3,0720 TL, euro ise 3,4221 TL seviyesinden işlem görmekteydi. Amerikan dolarında 3,05 TL seviyesi geçilerek bugün 3,07 TL seviyesine varıldı. 3,09 TL'ye yaklaştıkça yerli satışlarının doları dizginlediğini belirtiyorduk lakin yerli yatırımcıların ellerindeki mermi yavaş yavaş bitmeye başladı gibi duruyor.
Dolardaki artışın nedenleri şunlar:
1-Petrol fiyatlarının artışı Türk ekonomisi için dış açığın artması demek, bu daha çok dolara ihtiyacımız olacak demek. Daha çok dolara ihtiyaç ise dolara olan talebin artması demek. Talep arttıkça fiyat yükselir.
2-FED faiz artırımı yaklaştıkça yabancı yatırımcılar Türkiye'den çıkıyor. Ellerindeki TL ile dolar alıyorlar ve bu doların fiyatını artırıyor.
3-Musul harekatı öncesi Irak ile yaşanan atışma, yurtiçinde terör gibi etkenler tansiyonu yükseltiyor. Ekonominin tansiyonu ise dolar yada faizle ölçülür.
Teknik görüntü şöyle,
Dolarda 3,10 TL önümüzdeki hedeftir. Negatif her gelişme bizi o seviyeye taşıyacaktır. Geri çekilmelerin yaşanması için şu an bir gerekçe olmamakla beraber destek seviyesi olarak 3,05 TL belirtilebilir.
Ons altın Pazartesi akşam saatlerinde 1260 dolar, gram altın ise 124,36 TL seviyesinden işlem görmekteydi. Altın fiyatları dünkü raporlarımızda da belirttiğimiz üzere 1250 dolar seviyesinde kendisine taban oluşturmaya başlamıştı. Oluşturulan bu tabanın gerekçesi olarak, yatırımcıların altın destekli exchange traded fonları (ETF) yoluyla alım yapmaları ve bunun sonucu bu fonlardaki altın varlıklarının 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkması belirtilebilir.
Hangi piyasa olursa olsun alım için piyasa yükselirken değil, düşereken alım yapılması en mantıklı metoddur. Bu noktada düşüşün süreceğine dair sinyallerin gelmesi halinde elbette ki alım yapılmaz ve beklenir. Altının yaşadığı düşüşten sonra 1250 dolarda beklemesi bu metodun çalışacağı sinyalini vermiştir.
Teknik olarak tabloya bakacak olursak,
Ons altında yükselişin devamı halinde 1268 dolar ve 1277 dolar seviyeleri direnç bölgelerimizdir. Düşüş halinde 1250 dolar ise destek noktasıdır.
Yasal Uyarı
Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, Portföy Yönetim Şirketleri, Mevduat Kabul Etmeyen Bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.