'Rusya ve Çin ile yakınlaşacağız'
Ekim ayında Pekin ve Moskova'ya ziyaretler düzenleyecek olan Duterte, Rus Başbakan Dimitri Medvedev ile görüşecek.
FİLİPİNLER', RUSYA VE ÇİN'E AÇILACAK
Konuya ilişkin açıklamalar yapan Duterte, "Filipinler'i, yatırım ve ticari ortaklıklar için Rusya ve Çin'e açacağım. Yabancı firmaların telekomünikasyon ve havacılık sektörlerinde faaliyet göstermesine de olanak tanıyacağım" dedi.
Bu haber, Filipinler'de güçlü bir askeri varlığı olan ABD için güneydoğu Asya'da kırmızı alarm durumunun ortaya çıkması olarak yorumlandı.
Bir ada ülkesi olan Filipinler, ABD'nin Japonya, Avusturalya arasında konuşlandırdığı füze savunma sistemi için kilit konumda. ABD'nin bu bölgedeki üslerini kaybetmesinin, ABD'nin güneydoğu Asya'daki askeri varlığını ciddi anlamda sıkıntıya sokacağı ifade ediliyor.
DARBE OLASILIĞI
Cumhurbaşkanı Duterte Mayıs ayında göreve gelmesinin ardından geçtiğimiz 6 ay içerisinde ülkedeki uyuşturucu satıcı ve kaçakçılarına yönelik geniş çaplı operasyonlar başlatmıştı. Söz konusu operasyonlarda yerel uyuşturucu baronlarına ve onların devlet ve polis teşkilatı içerisindeki uzantılarına da büyük darbe indirilmişti Silahlı kuvvetler ve emniyet teşkilatı içerisindeki bazu kaynaklar, Duterte'ye yönelik bir darbe girişimi olabileceğini iddia etmişti.
BAĞIMSIZLIK YANLISI POLİTİKALAR BATI'NIN HEDEFİNE SOKTU
Sputnik Rusya bünyesinde çalışan güvenlik uzmanı Yevgeny Mikhailov, "Filipinler Cumhurbaşkanı'nın bağımsız politikaları, onu Batı ve daha da önemlisi dünyayı yönetme arzusunda olan ABD nezdinde öncelikli bir hedef haline getirdi" dedi.
Konuya ilişkin açıklama yapan Moskova merkezli siyasal bilimci Vladimir Kolotov ise "Şu bilinen bir gerçektir ki, bir ülkedeki ABD askeri varlığı, genelde o ülkenin iç ve dış politikasına nüfuz etmek için kullanılır. Yüzünü büyük ölçüde Rusya ve Çin'e dönmeye kararlı olan Filipinler, ülkedeki ABD askeri üslerini kapatabilir.