Sagalassos'ta kazı sezonu başladı
Ağlasun ilçesinde, antik dönemde 'Pisidia' olarak bilinen bölgede yer alan, ilk yerleşim izleri günümüzden 12 bin yıl öncesine kadar uzanan, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne önerilen Sagalassos Antik Kenti'nde bu yılki kazı çalışmaları başladı. Sagalassos Kazı Başkanı Belçika Leuven Katolik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Jeroen Poblome, basına yaptığı açıklamada bu yıl kazı çalışmalarının 9 hafta süreceğini söyledi. Pablome, "Kazı ekibinde birçok ülkeden öğrenci, işçi ve akademisyen olmak üzere 120 kişi yer alacak. Geçen yıl kazmaya başladığımız, büyük ihtimalle kalkolitik zamanda mezar olarak kullanılmış kaya mabedinde bu yıl da kazı çalışmalarımız devam edecek. Sagalassos halkı doğumlar, evlenecekleri zamanlar gibi özel anlarında oraya giderek tanrılardan iyi bir sonuç istemişler" dedi.
KAZILAR SOĞUK HAVA DEPOSUNDA SÜRECEK
Kazı alanında turist trafiğinin arttığını ve bunun için lojistik kazılara da devam edeceklerini anlatan Jeroen Poblome, "Yukarı agoranın doğu kısmında bulduğumuz ve Sagalassos'un en eski binası olan soğuk hava deposunda kazı çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu.
'HAMAM SAGALASSOS'UN EN BÜYÜK KAZISI'
Yukarı agoradaki taşlarda grafiti yazılardan dönemle ilgili bilgi alacaklarını, kazı çalışmalarının yanında her yıl olduğu gibi restorasyon çalışması da yapacaklarını aktaran Jeroen Poblome, şöyle dedi: "Tiyatronun giriş yolunu daha güzelleştireceğiz. Yukarı agora etrafından konservasyon devam edecek ve hamamda çalışmalarımız sürecek. Hamam Sagalassos'un en büyük kazısı. Şu anda giremiyoruz çünkü binamız o kadar güvenli değil. Çok iyi bilimsel bir ekip kurduk. İnşallah bu seneden sonra binamızı halka açabileceğiz. Programımızı buna göre yaptık."
'ANTİK DÖNEMİN SU SİSTEMLERİNİ ÖĞRENECEĞİZ'
Yüzey araştırmalarına da devam edeceklerini söyleyen Prof. Dr. Jeroen Poblome, "Ağlasun Ovasın'da Düzen Tepe etrafında yapacağımız çalışmalarda antik dönemin su sistemlerini öğreneceğiz, Sagalassos'un ilk günlerini, köklerini daha iyi anlayacağız" dedi.