Sağlık turizmine rağbet
Sağlık turizminin ekonomik boyutu yüksektir. Pek çok hastanın sağlık hizmeti için gelişmekte olan ülkelere seyahat ettiğini göstermektedir. Mesela çok sayıda hasta sağlık hizmeti için Hindistan'a, Tayland'a seyahat etmiştir. İleri derecede sanayileşmiş ülkelerden gelen hastalar için daha az gelişmiş ülkelerde tıbbi hizmetlere sahip olmanın birincil nedeni cazip derecede düşük maliyettir. Bu tür maliyet bilincine sahip hastalar, daha rahat karşılayabilecekleri fiyatlarla hizmet almak için bu ülkelerdeki sağlık hizmetlerinin belirsizliklerini kabul etmeyi tercih ederler. Sınırlı finansal kaynakları koruma ve evlerindeki sermayeyi koruma fırsatı, belirsizliklerini yatıştırır. Mesela Amerika Birleşik Devletleri'nden sağlık turizmi marifeti ile gelen bir hastanın, sağlık sigortası olmayan veya yetersiz teminata sahip, seçmeli cerrahi bakım gerektiren orta sınıf bir yetişkin olma olasılığı yüksektir.
SAĞLIK HİZMETİNİN MALİYETİ
Buna benzer hastalar "pahalı, tıbbi olarak gerekli operasyonlarla yoksullaşmaktan kaçan orta gelirli Amerikalılar..." olarak tanımlanmaktadır.
Sağlık turizmini sürdüren diğer grup ise kozmetik cerrahi, diş sorunları, tüp bebek, cinsiyet değiştirme ve sağlık sigortası tarafından karşılanmayan diğer tedavileri arayan kişilerdir.
Her iki grubun ortak özelliği, kaynaklarının düşük maliyetli sağlık turizmi destinasyonlarında sağlık hizmeti satın almaya yeterli olması ancak kendi ülkelerinde aynı hizmetlere rahatça sahip olmaları için yetersiz olmasıdır. Bir başka sistemde ise; hükümet sağlık sisteminin hizmetlere erişimi kontrol ettiği ülkelerden gelen hastalar için sağlık turizmi ile tıbbi bakımı seçmenin başlıca nedeni, uzun bekleme listeleriyle ilişkili gecikmeleri önlemektir.
Ulusal sağlık programları genellikle estetik cerrahi ve benzeri hizmetler için ödeme yapmaz; bu nedenle, bu işlemleri isteyen Kanada ve İngiltere’den gelen hastalar, Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen hastalarla aynı ekonomik nedenlerle sağlık turizmini tercih etmektedir.
Hastalar ayrıca kendi ülkelerinde yaygın olarak bulunmayan prosedürler için sağlık turizmi tıbbi destinasyonlarına seyahat ederler. Örneğin, bir dizi sorundan herhangi biri için kök hücre tedavisi sanayileşmiş ülkelerde mevcut olmayabilir veya kısıtlı olabilir ancak sağlık turizmi pazarında çok daha fazla bulunabilir.
Bazı hastalar, özellikle plastik cerrahi, cinsiyet değiştirme işlemleri ve uyuşturucu rehabilitasyonu geçirenler, uzak bir ortamda mahremiyetlerinin ve gizliliklerinin korunacağından daha emin oldukları için tıbbi turizm destinasyonlarına gitmeyi tercih ederler.
Bazı hastalar egzotik yerlere seyahat etme ve uygun fiyatlı lüks ortamlarda tatil yapma fırsatı için yurt dışında tıbbi bakım alırlar.
SAĞLIK TURİZMİNİN ETKİSİ
Sağlık turizminde önemli bir husus, hedef ülkelerin sakinleri üzerindeki potansiyel etkidir. Gelişmekte olan ülkelerin yabancı hastalara tıbbi hizmet sağlamasıyla elde edilen gelirin, bu ülkelerin vatandaşlarına sunulan bakıma erişimi ve kalitesini iyileştirmek için fırsatlar yarattığını öne sürülmektedir. Ancak hedef ülkelerin hükümetlerinin, bu ülkelerin insanlarına sağlık turizm endüstrisinin potansiyel faydalarından gerçekten yararlanmasını sağlamak için uygun makroekonomik yeniden dağıtım politikalarını uygulaması ve yürürlüğe koyması gerektiği vurgulanmaktadır.
Sağlık turizminin işgücü dağılımını olumsuz etkileyerek mahalli sakinlerin bakımını ciddi şekilde baltalayabileceği konusunda endişeler dile getirilmiştir.
KALİTE VE GÜVENLİK
Çeşitli ülkelerdeki birçok tıbbi kurum seçeneğiyle karşı karşıya kalan tıbbi turistler, sürekli olarak yüksek kaliteli bakım sağlayan iyi eğitimli doktorları ve modern hastaneleri tespit etmekte çok zorlanabilirler. Özellikle sağlık alanında geçmişi olan bazı tıbbi turizm acenteleri, hastaların uygun seçimler yapmaları için yararlı bir kuruluş olabilir.
Önemli olan Uluslararası Standardizasyon Örgütü tarafından akreditasyon, sağlık turizminde tıbbi tesislerini seçen hastalar için yararlı bir referans noktası sağlayabilir. Yine de hükümet ve sağlık otoriteleri sağlık turizmi konusuyla ilgili çalıştaylar düzenlemeli ve yurt dışında/yurt içinde daha düşük maliyetli sağlık hizmetlerinin etkisini ve güvenliğini araştırmak üzere uzmanlardan oluşan bir komisyon kurulması önemlidir.
Sağlık Sigorta sektörü sağlık turizminde aktif ve etkin bir katılımcı haline gelmiştir. Bu bağlamda sigorta şirketleri, önemli tasarruflarının bir kısmını, sağlık turizmi destinasyonlarında bakım almaya istekli olan yararlanıcılara teşvikler sunmak için kullanabilirler; buna, muafiyetli ve cepten ödenen sağlık masraflarından feragat etmek ve hasta ve hatta bir aile üyesinin seyahat masraflarını karşılamak dahil edebilir.
Dünyada örnekleri var. Türkiye’deki tıbbi tesislerinin çoğunun tıbbi turizm acentelerinden sevk kabul ediyor olması önemli. Bu sayede özellikle özel hastaneler mahalli hastalara oldukça indirimli hizmetler sunması düşünülebilir. Mesela indirimli paket programlarla sağlık işleri yürütülebilir.
Türkiye ulaşılabilirliği ve kaliteli, son derece modern hastaneleri ile ayrıca çok sayıda profesyonel hekimleri ve sağlık hizmetleri ile sağlık turizmi üssü yolunda ilerlemeye devam edecektir.