Sanayici rotayı Mısır'a çevirdi
Şahin Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin ile sohbetteyiz.
Antalya'daki otelinde tenis turnuvasına ilişkin düzenlenen toplantı sonrası deprem bölgesine yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi: “Bölgeye mutfak yolladık. Bu desteği sürdüreceğiz. Hem bu otelimizde (Megasaray Clup Belek) hem de diğer otelde 150 depremzedeyi ağırladık. Megasaray Resort Side açılır açılmaz 250 depremzedeyi burada ağırlayacağız. Sakarya depreminde Çorlu'da deprem konutları yapmıştık. Şahinler Vakfı işletiyordu. 11 konuta aileleri yerleştireceğiz. Almanya'dan tekerlekli sandalye, koltuk değneği, medikal vs. malzeme geldi. Depremde sakatlananlar için bunları temin ettik. Daha çok çalışıp işlerimizi daha iyi yapacağız ki yaraları sarıp daha çok yardım edelim.”
TRAKYA'DA ARSA PARASI ELAZIĞ'DA 3 FABRİKA KURAR
Kemal Şahin zor ve belirsizlikle dolu dönemde otel yatırımlarını artırmaya karar vermiş. Side'deki otelin yanında Kayseri'de bir kayak otelini devreye aldı. Almanlar'ın tasarruflarını tatile harcadığını belirten Şahin, Alman misafirler Side'yi sevdiği için buraya yatırım yapmayı uygun gördüklerini söyledi. Şahin bundan sonra Konyaaltı ve Kemer'de de otel yatırımı düşündüğünü sözlerine ekledi.
Otel yatırımları dışında Şahin, hazır giyim üreticisi. Dünyanın önde gelen markalarına üretim yapıyor. Hazır giyim şu sıralar dövizin sabit tutulması yüzünden rekabette sıkıntı yaşıyor. Konuyu Şahin'e sorduğumuzda, “Fiyat tutmayınca siparişler Hindistan'a kaydı. Avrupa'da talep düşüklüğü de var. Biz baktık Trakya'da büyüyeceğiz ama eleman bulamayacağız. Elazığ'a gittik. Bir merkez kuralım orada üretelim, dedik. Orada teşvik de var. Trakya'da arazi çok pahalı o paraya üç fabrika yaparsın.” dedi.
ŞAHİN KAPASİTE ARTIRIYOR ARÇELİK VE BSH TEMEL ATTI
Hem turizm hem hazır giyimde yatırım dönemine girdiklerini belirten Kemal Şahin, “Mısır'da bir fabrikamız var, bir ara kapatacaktık. İlişkiler düzelince devreye aldık. Bin 500 civarı istihdam var. Orada da yeni yatırım yapacağız. ABD'den oraya çok talep var. Kapasiteyi ikiye katlayacak bir yatırım düşünüyoruz. Mısır'ın hazır giyim sektör ihracatında 11. sıradayız.” bilgilerini verdi.
Mısır ile ilişkiler normalleşince Türk iş dünyasının da bu ülkeye ilgisi artmaya başladı. Örneğin Arçelik geçen yıl sonunda Mısır'da 100 milyon dolarlık yatırımla bir beyaz eşya üretim tesisinin temellerini attı. 2012 yılında Beko markasıyla Mısır pazarına giren Arçelik'in tesisi, tamamlandığında 2 bin kişiye istihdam sağlayacak. Türk Arçelik gider de Almanlar durur mu? Alman BSH Ev Aletleri Grubu da, yaklaşık 50 milyon avroluk yatırımla Afrika’daki ilk fabrikasını Mısır’da inşa etmek üzere geçen ay sonunda temel attı. 2024 sonu itibarıyla yıllık 350 bin adet üretim kapasitesine sahip olacak fabrikada üretilen ürünlerin yarısının Afrika ve Orta Doğu ülkelerine ihraç edilmesi hedefleniyor.
ARMATÜRCÜLER HAZIRLANIYOR
Hal böyle iken iki ülkenin dış ticaretine bir göz atalım dedik. Türkiye bu ülkeye geçen yıl 4 milyar dolardan fazla ihracat yaptı. İthalat ise 2.3 milyar dolar oldu. 2023'ün ilk iki ayında ise ihracatımız 458.1 milyon dolar olurken, ithalatımız 459.6 milyar doları buldu.
Öte yandan İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) işbirliği ile Türk armatür sektörü de mayıs ayı içinde Mısır'a bir Ticaret Heyeti düzenleyecek.