Şiir: Edebiyatın Hüma Kuşu
Şiir için eskiler “manzum (vezinli) ve mukaffa (kafiyeli) söz” tanımlamasını yaparlardı.
Yani edebî bir metnin içinde vezin ve kafiye bulunuyorsa, bu onun şiir sayılması için yeterli görülüyordu.
Ancak şiir sadece, söze müzik âhengi sağlayan vezinden ve kulağa hoş gelen ses tekrarından (kafiye) ibaret bir şey olamazdı.
Şiirin elbette bunlardan daha fazla ve daha özgün bir anlamsal karşılığı olmalıydı. Klasik edebiyatımızın büyük ustaları şiiri sözün anlam fezasında özgürce kanat çırpan Hüma Kuşu’na benzetirler.
Bu benzetmede şiirin anlamı Hüma Kuşu’nun gövdesi; kelimelerden ve cümlelerden kurulu mısralar ise onun yücelere uçmasını sağlayan kanatlarıdır.
UÇSUZ GÖKLERİ VATAN TUTAN KUŞ
Hüma, Türk ve Fars mitolojisinde (edebiyatında) önemli bir yer tutan, inanışa göre maddi varlıktan, bedenden neredeyse soyutlanmış, yeryüzüne inmeye tenezzül etmeyen, uçsuz bucaksız gökleri vatan tutmuş efsanevi bir varlıktır.
Şiir de tıpkı Hüma Kuşu gibi, harflerden, kelimelerden ve tümcelerden neredeyse arınmış, sadece anlam, sadece duygu yoğunluğu hâlinde sözün ve güzelliğin gök kubbesinde pervaz eyleyen kozmik bir varlıktır.
Şair Hayrî’nin şu beyti şiir-Hüma benzetmesine dair güzel bir örnektir:
Şi'r-i terümer bâb-ı dile feyz-resândur
Her mısra'ı fark-ı hünere bâl-i hümâdur
Şair Hayri diyor ki: “Benim taze (el değmemiş imgelerle dolu) şiirim, edebiyat dostlarına feyizler sunmakta… Şiirimin mısraları sanat/hüner göğünde uçan Hüma Kuşu’nun kanatlarıdır.”
Şiirin maddî varlıktan olabildiği kadar arınmış ve daha çok anlam yoğunluğuna ağırlık veren manevi bir varlık gibi telakki edilmesi onun, insanları meftun eden (kendine bağımlı hâle getiren) “peri” gibi düşünülmesi sonucunu da doğurmuştur.
Şair Necati, bu benzetmeyi bakınız, ne büyük bir ustalıkla şiirinde kullanmıştır:
Göze görünmez Necatî şi’rilîk
Bir perîdir âdemi bî-hûş eder
Necatî burada şiirini överken diyor ki: “Bu Necatî’nin şiiri hiç göze görünmese de, bir peri gibi insanın aklını başından alır.”
ŞİİR VE İLHAM
Şiir esas olarak bir ilham (esinlenme) olayıdır.
İlhama; şairin şiirin anlamını oluştururken gereksinim duyduğu düşünsel ve ruhsal enerjidir.
Ona çok yükseklerden şairin dimağına ve kalbine inen bilgi ve ışık olarak bakabiliriz.
Peki, şair bu enerjiyi nereden almaktadır?
Bir sanat ve edebiyat türü olması dolayısıyla, düşünme ve kalbî yeteneklerin çalıştırılması ile doğrudan ilgili olan “şiir”e vücut veren yaratıcı ilham; sahip olunan maddi manevi bilgi birikimi, tecrübe ve doğal yeteneğin eseridir.
Eski şiirimizde şairler şiirsel ilhamın “felek”ten geldiğine inanırlar ve mesela mesnevi gibi uzun şiirleri yazarken, ilhamları kesildiğinde feleğe yalvarıp yakarırlardı.
Bizim aşk romanlarımız olan mesnevilerin “sakiname” bölümlerinde, şairler ilham şarabı dağıtan meyhane görevlisi (saki) gibi düşünülen feleğe hitap ederek ondan kendilerine ilham şarabı sunmasını isterlerdi. Fuzuli’nin Leylâ ve Mecnun mesnevisinde buna dair çok güzel örnekler bulunmaktadır.
FELEKTEN BEKLENTİ
Klasik Fars ve Türk şiirinde felekten istenen ilham, eski Arap cahiliye şiirinde cinlerden talep ediliyordu. Şiirin cin dili olduğuna inanılıyor; her şairin bir cini olduğu ve şiirsel ilhamın şairlere bu cinler tarafından verildiği kabul ediliyordu.
Farslar Müslüman olduktan sonra ilhamın alınma işi cinlerden, İslam kültüründe de kabul gören, Sümer astrolojisinde varlık düzeninin izahı sadedinde öne çıkartılan “felek” mitine geçti.
Ama bizim, hiçbir kalıba sığmayan ve kendini beğenmişlik duygusunun doruklarında yaşamayı seven şairimiz Nef’î şiirsel ilhamı “felek”ten alma işini kendine yakıştırmayarak doğrudan doğruya Tanrı’dan esinlendiğini iddia eden şiirler kaleme almıştır.
Bu şiirlerden en çok tanınanı ve bilineni; “Tuti-yimûcize-gûyem ne desem lâf değil / Çarh ile söyleşemem âyinesi saf değil” beyti ile başlayan meşhur gazelidir.
Önümüzdeki yazıda Nef’i’nin bu harika gazelini şiiri anlama açısından değerlendirerek şiiri, şairi, sözü ve anlamı konuşmaya devam edeceğiz.
Şiir ve anlam dolu günler dileği ile…
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.