Tartışmacılar ve kelimelerin suistimali
Öncelikle kelimeleri yerli yerine oturtalım –ki anlamda ve anlamada sapma olmasın.
Bir tartışma programında genellikle aynı fikirde olanlar yan yana, farklı fikirde olanlar karşı karşıya oturtulur. Psikolojik manipülatörlerin sıklıkla yaptıkları taktik şudur : Bir kişi sizinle farklı fikirdeyse, onunla yan yana; omuz omuza gelmeye dikkat edin. Bu şekilde bilinçaltında sizinle yan yana olmasıyla, fikirlerinin aynı doğrultuda olduğu izlenimi oluşacaktır. Tartışma programlarında bunun tam zıttı bir yaklaşım oluşturulur.
Kendisine gazeteci diyen kişiler aslında birer profesyonel tartışmacıdır. Nedir tartışmacı?
Bir fikrin anlamını belirsizleştirip, belirsiz bir ortam yaratan kişidir. Bu kişilerin amacı bir konu hakkında sonuca ulaşmak değil, ortamı belirsizleştirmektir –ki hem program uzasın, hem gündeme dair bir şeyler söylemiş olsunlar, hem de hiçbir sonuca ulaşılamasın. Ayrıca bu kişiler kelimeleri açıklanamaz hale getirip, cehaletlerini gizlerler. Kurnaz insanlardır. Anlaşılamadıkları için diğer insanlar tarafından hayranlık uyandırdıklarını zannederler. Tartışmacılar yeni kelimeler üretmeyi, bunları hiçbir düşünceye bağlamayarak veya kelimelerin anlamlarını belirsizleştirerek yeni tartışmalar da çıkarırlar.
Bu kişilerin oturmuş fikirleri yoktur. Bilgileri tartışma yeteneklerine göre ölçülür. Tartışma programlarında doğruyu söyleyen değil, çok konuşan ve son sözü söyleyen kazanır.
Kelimelerin somut gerçekleri belirsizleştirmek için kullanılması, toplumu kötü yönde etkileyerek düzensizlik ve anlaşmazlık getirir. İşte tartışmacıların yapmak istedikleri tam olarak budur. İnsanlar keşiflerini, bilgilerini ve fikirlerini dil yoluyla ifade ettikleri için dili suiistimal eden kişi, bilginin kaynağını yok eder ve insanlık yararına kullanılmasını engeller.
Akıcı konuşmanın akılla alakalı ve çok konuşanların çok bilgili olduğunu düşünen birisi de muhtemelen çok zeki de değildir. Bu gerçekle yola çıkarak, tartışma programlarını izleyerek, saf bilgiyi saklamak ve ortalığı bulandırmak isteyen kişileri tespit edebilirsiniz.
Unutmayın, eğer anlaşılmak istemezseniz, önemsenmezsiniz. Bu yüzden anlaşılır olun.
Özgür Koçularlı