Trump’tan beklentiler
Trump dün yapılan törenle resmen ABD Başkanı oldu. Tabii kendisinden hem ABD halkının hem de dünyanın diğer ülkelerinin beklentileri var. Bu arada Türkiye’nin de beklentilerinin olduğu sayın Başbakan tarafından ifade edildi. Bunlar FETÖ lideri Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi, PYD/YPG’ye destek verilmemesi ve Türk halkındaki ABD aleyhtarı algının giderilmesi için bazı adımların atılmasıdır.
Söz konusu beklentiler karşılanabilir mi? Bu tamamen ABD’nin bölge politikaları ya da Ortadoğu, Doğu Akdeniz, Karadeniz, Hazar Havzası, Kafkaslar ve Orta Asya politikaları ve bunlara uygun stratejileri ile ilgilidir. ABD bu bölgelerle ilgili mevcut politikalarını değiştirecek midir? Rusya ve Çin’i çevreleme stratejisini nasıl yeni bir ittifak yürütecektir? Yeni ittifak ve/veya ittifaklar arayışına girecek midir? Bu ve bunun gibi soruların cevaplarını bulabilirsek o zaman ABD’nin Trump döneminde neler yapıp yapamayacağını kestirebilir ve ona uygun politika ve stratejiler geliştirebiliriz.
ABD birleşik Kürt devleti yaratma projesinden vazgeçmiş midir ya da Trump döneminde vazgeçecek midir? ABD BOP’tan vazgeçmiş midir veya Trump döneminde vazgeçecek midir? ABD Akdeniz’e uzanacak koridor konusunda ne düşünmektedir?ABD, PKK’ya yardım etmekten ve Türkiye’yi PKK ile masaya oturtmaktan vazgeçecek midir? Türkiye’yi terörle, ekonomiyi çökertmekle, bölünmekle, kamu düzenini bozmakla, Ermeni soykırımı iddiaları ile vb. tehdit etmekten ya da aba altından sopa göstermekten vazgeçecek midir?
Trump’ın AB, NATO, BM ve diğer uluslararası kuruluşlar hakkında hiç de olumlu olmayan düşünceleri var. Bunları çoğunu modası geçmiş ve işe yaramaz olarak nitelendiriyor. Söylediklerini hayata geçirebilir mi? Nasıl ve ne şekilde gerçekleştirir? Bunların yerine farklı ittifaklara mı yoksa geçici koalisyonlara mı gider? Bu konuda Türkiye ve Rusya’ya ne kadar ihtiyaç duyar? Bu soruların cevaplarını bulmak durumundayız.
Trump Rusya ile iyi ilişkiler geliştirmek ya da bir koalisyon oluşturmak istiyorsa Rusya’yı çevrelemekten, doğu Avrupa’ya radar, füze, silah, teçhizat ve askeri malzeme sevk etmekten vazgeçmeyi düşünür mü? Ortadoğu’da, Doğu Akdeniz’de, Karadeniz’de, Doğu Avrupa’da, Hazar Havzası’nda ve Orta Asya’da ya da Afrika’da Rusya ortak politikalar izleyebilecek mi?
ABD, Türkiye ilişkileri iyileştiği ve ABD Türkiye’nin milli çıkarlarına uygun politika ve stratejiler izlediğinde PKK/PYD/YPG’yi desteklemekten, birleşik Kürdistan ve Akdeniz’e uzanan koridordan vazgeçecek mi? Fethullah Gülen’i iade edecek mi?
Bütün bunları yaşayarak göreceğiz. Ama bütün bunlar, ABD’nin Birleşik Kürt Devleti tesis etmekten, koridordan, bölge ülkelerini parçalamaktan, sınırlarını değiştirmekten, yeni devletçikler yaratmaktan, bunları yapmak için terör örgütlerini kullanmaktan vazgeçmesine bağlı. Olabilir mi? Sanmıyorum. Ama yine de görüşmekte yarar olduğuna inanıyorum.