Türk-Yunan sınırında neler oluyor?
Merhaba kıymetli okurlarımız, milli takımlar sezonunda voleybolun farklı takımlarımızın serüveni devam ediyor. Ülkemizi Paris’te temsil edecek tek takım olan A Kadın Milli Takımımızın rakipleri belli oldu. İşitme Engelli Voleybol Milli Takımlarımız Japonya’da bir kez daha Dünya Şampiyonu olmak için mücadele ediyorlar. Erasmus Plus, Türk-Yunan sınırında neler yaptı? Milletler Ligi’nde sıra Oturarak Voleybol Milli Takımımızda. Bu hafta voleybolumuzdan ‘Haberiniz Olsun’ istediğim konu başlıkları böyle.
FIVB Milletler Ligi (VNL)’in geçen yılki şampiyonu Filenin Sultanları, bu yıl aynı başarıyı yakalayamadı ve altıncı oldu. 2018 Yılından beri VNL adı ile düzenlenen bu organizasyonda ilk kez yarı finale çıkamayan Milli Takımımız rakiplerinden çok sakatlık ve rahatsızlıklarla boğuştu. Hiçbir maça ideal kadrosuyla çıkamayan takımımızın oyunu zaman zaman keyif verdi. Vargas 293 sayı ile en skorer, 22 servis sayısı ile de en çok servis sayısı kazandıran oyuncu oldu. Bir anlamda bu senenin tesellisi oldu. A Erkek Milli Takımımız ise ilk kez yer aldığı VNL’i bir galibiyetle son sırada tamamladı.
Öyle veya böyle VNL geride kaldı. Şimdi artık sırada Filenin Sultanları için olimpiyat oyunları, Filenin Efeleri’nin ise 2026 Avrupa Şampiyonası elemeleri var.
PARİS’TE İYİ KURA
Tüm sporcuların hayali, dünyanın en büyük spor organizasyonu olan olimpiyat oyunlarının başlamasına bir aydan az bir süre kaldı. Takım sporlarında ülkemizi temsil eden tek takım olan A Kadın Voleybol Milli Takımımızın grup aşamasındaki rakipleri belli oldu. Millilerimiz İtalya, Hollanda ve Dominik Cumhuriyeti’yle birlikte C Grubunda yer aldı. Grupta 29 Temmuz Pazartesi günü Hollanda, 1 Ağustos Perşembe günü Dominik Cumhuriyeti ve 4 Ağustos Pazar günü de İtalya ile karşılaşacak olan Filenin Sultanları, çeyrek finale kalmak için ilk ikiye girmeye veya en iyi iki üçüncüden biri olmaya çalışacak.
Grupta oynayacağımız üç maç da sabah saat 10.00’da başlayacak. Milli Takımımız adeta kargaların kahvaltısı ardından maça çıkacak! Avrupa’nın göbeğinde, Türkiye ile arasında sadece 1 saatlik fark bulunan Fransa’da tüm maçlarımızı neden bu kadar erken oynayacağımızı anlamış değilim. Mademki hedefimiz olimpiyat kürsüsü, bunu da aşacağız mecburen. Olimpiyat kadromuzu 8 Temmuz’da bildirmemiz gerekiyor. Hafif sakatlıkları bulunan oyuncularımızın yanında İlkin, Zehra ve Hande için yoğun bir tedavi programı uygulanıyor. Bakalım 12+1 kişilik kadromuz hangi oyunculardan oluşacak?
İŞİTME ENGELLİ MİLLİ TAKIMLARIMIZ YARI FİNALDE
İşitme Engelliler Spor Federasyonu’ndan ayrılarak TVF bünyesine dahil olan İşitme Engelli Milli Takımlarımız Japonya’nın Tomigusuku kentinde bir kez daha Dünya Şampiyonu olmak için mücadele ediyorlar. Kadın Milli Takımımız, bugün yarı finalde Japonya ile karşılaşacak. İşitme Engelli Erkek Milli Takımımız ise yarı finalde ABD ile 29 Haziran Cumartesi günü karşılaşacak. Milli Takımlarımıza başarılar diliyorum.
OTURARAK VOLEYBOL MİLLİ TAKIMIMIZ VNL’DE
Bedensel Engelliler Spor Federasyonu bünyesinde iken TVF faaliyet programına dahil olan Oturarak Voleybolda VNL heyecanı başlıyor. Hazırlıklarını Karaman’da tamamlayan Oturarak Voleybol Erkek A Milli Takımımız, 27 – 30 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Gümüş VNL için Slovenya’ya gitti. Milli Takımımız şampiyonada Slovenya, İtalya, Macaristan, Letonya ve Hollanda ile karşılaşacak. Yeni gelişmekte olan bu branşta daha önce Avrupa ikinciliği yaşamıştık. Millilerimize başarılar diliyorum.
SINIRDA NELER OLUYOR?
Üniversite öğrencilerinin öğrenim hareketliliği programı anlamına gelen ve 2014 yılında Avrupa Birliği’nin eğitim ve gençlik alanındaki fırsatları değerlendirme faaliyetlerini düzenleyen Erasmus+ Gençlik programı, farklı ülkelerdeki öğrencileri bir araya getiriyor.
TVF de bu kapsamda 18 ay önce başlattığı, Ankara Üniversitesi, İtalya Voleybol Federasyonu ile Almanya’dan SGRIM e.V ve Yunanistan’dan Fix in Art isimli sivil toplum kuruluşlarının ortaklığıyla yürütülen Avrupa Birliği Erasmus Gençlik Programı “Advan+AGE” Projesi’nin final etkinliğini önceki gün Edirne Valiliği, Edirne Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Pazarkule Gümrük Müdürlüğü, Trakya Üniversitesi, Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliği ile Pazarkule Sınır Kapısı’nda gerçekleştirdi.
Etkinlikte Türk, Yunan ve Alman gençler, sınır kapısında oluşturulan voleybol sahasında dostluk maçı yaptı. Karşılaşma sırasında Türk, Yunan ve Alman müzikleri çalındı.
Ekonomik ya da sosyal konumları gereği spora erişimi kısıtlı olan farklı ülkelerin öğrencilerinin spora kazandırılmasının amaçlandığı projeyle Avrupa gençliğine çevre bilinci kazandırarak sosyal becerilerini geliştirmelerine öncelik verilirken farklı kültürlerden arkadaşlık kurmaları da sağlanıyor.
Türkiye-Yunanistan arasındaki Pazarkule sınır noktasında 13-15 yaş arasındaki gençlerin, sosyal iyileştirici yönü ile bir filenin iki yanında karışık halde yer alarak kaynaşması amacıyla voleybol oynamaları oldukça anlamlı. Voleybol sınır tanımıyor!
Kalın sağlıcakla…