Uğur Erdener’den beklentim
BUSENAZ Sürmeneli Tokyo Olimpiyatları’nda aldığı altın ile gururumuz oldu. Altın boksörümüz Sürmeneli daha 23 yaşında, finalde yendiği Çinli Gu Hong 33’ünde. Kadınlarda madalya kazanan diğer Çinli Qian da 29’unda. Bir alt kiloda altın alan İrlandalı Harrington 32’sinde, finalde yendiği Brezilyalı Ferreira 29’unda.
ALTIN SPORCULARIMIZ
Tokyo Olimpiyatları’ndaki diğer gururumuz, gümüş madalya kazanan Buse Naz Çakıroğlu da genç, 25’inde. Finalde yenildiği Bulgar Krasteva 36’sında. Tokyo’da ülkemizi gururlandıran iki Busenazımız da yaşları nedeniyle, birçok Olimpiyat altını kazanmaya aday. Sürmeneli Paris Olimpiyatları’nda 26’sında, Los Angeles Olimpiyatları’nda 30’unda olacak. 2028 Los Angeles Olimpiyatları’nda kadın boksunda 2 altın bizim diyebiliriz. Dünya Boks Şampiyonası’nda finale kalan 19 yaşındaki Kerem Özmen’i de yıllarca kimse yenemeyecek gibi. Kerem’in alacağı Olimpiyat altını 2 mi olur 3 mü bilemiyorum, bugün daha 19 yaşındayken ringi rakiplerine dar ediyorsa… Bir de Busenaz ablalarının, Kerem ağabeyinin başarılarını örnek alan onlu yaşlarda binlerce gencimiz var, gece yattıklarında kim bilir belki Los Angeles’ta alacakları altını hayal eden. Boks, kazandığımız 7 madalya ile Olimpiyatlarda en başarılı olduğumuz dördüncü branş.
Güreşten sonra, Olimpiyatlarda en başarılı olduğumuz spor ise Halter. Kazandığımız 11 madalyadan 8’i altın. Bugüne kadarki tüm Olimpiyatlarda sadece güreş ve halterde 1’den fazla altın kazanabildik. Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu ile çok sağlam bir halter kültürümüz oluştu. Taşkent’te devam etmekte olan Dünya Şampiyonası’nda daha ilk günlerde Şaziye Erdoğan 2 gümüş ve 1 bronz kazanırken Muammer Şahin de 1 bronz kazandı. Bu sene yapılan Dünya Gençler Şampiyonası’nda 6 altın, 6 gümüş, 6 bronz kazandık. Altın kazanan Cansu Bektaş, Muharrem Furkan Özbek ve Dilara Uçan geleceğin Olimpiyat Şampiyonu adayları. Dünya Yıldızlar Şampiyonası’nda da 6 altın, 7 bronz 9 gümüş kazandık. Ezgi Kılıç, Medine Bilicier, Hakan Kurnaz ve Kaan Kahriman altın kazandılar ve Türk halterinin Olimpiyatlarda daha çok madalya kazanacağını müjdelediler. Dile kolay, ülkemizde 300’e yakın halter yapılan spor kulübü 6 bine yakın aktif halter sporcusu var.
Maraton, Olimpiyatların son yarışı olarak koşuluyor. Ama, bence son yarış olmaya aday spor dalı pentatlon olmalı. Beş farklı disiplini içeren pentatlon, en Olimpik sporcuların yarışması. Atıcılık, eskrim, yüzme, binicilik ve nihayetinde koşu yarışını tamamlayabilmek için komple sporcu olmak gerekir. Tokyo Olimpiyatları’nda İlke Özyüksel’in aldığı beşincilik bu bakımdan çok değerlidir. İlke 24 yaşında, Tokyo’da İlke’yi geçen 4 sporcu da 30’un üzerinde. Gümüş madalya kazanan Litvanyalı Asadauskaité 37 yaşında. İlke’nin yaşı ve performansına bakıldığında 2028’de altın madalyanın en büyük adayı. İlke’yi örnek alan kızlarımız da sonraki Olimpiyatlar için umut veriyor, Olimpiyatların en Olimpiyat kokan madalyası için.
ÜÇ BRANŞIN ORTAK NOKTASI
Halter ilk Modern Olimpiyatta yani 1896’da, boks 1904’te, modern pentatlon da 1912’de Olimpiyat takvimine girmiş. Bu 3 spor da Olimpiyatlardaki en köklü spor dallarından. Ama bu 3 sporun bir özelliği daha var; bu branşlarda doğu ülkelerinin kazandığı madalyalar batı ülkelerininkinin en az iki katı. Özellikle son yıllarda bu makas daha da açıldı. Hele Amerika Birleşik Devletleri; bu 3 branşta son yıllarda sinek avlıyor. Tokyo’da boksta verilen 13 altın madalyadan hiçbirini Amerikalılar kazanamadı. Halterde ABD madalya kazansın diye, geçmiş dönemde yaşanan, zaten cezası verilmiş doping olayları bahane edilerek halterdeki 22 güçlü ülkenin Tokyo’ya birkaç sporcu ile gelmesi sağlandı. Olimpiyata her yarış için bir ülke atletizmde 3 atlet, yüzmede 2 yüzücü ile katılabiliyor. Dolayısıyla, bir ülke atletizmde 144 yüzmede 74 sporcu ile Olimpiyata katılabilir. Ama, halterin 14 branşı için elemelerde en başarılı ülkenin Olimpiyata yollayacağı toplam sporcu 8 ile sınırlı. Bu fırsatı da Çin ve ABD yakaladı. Çin’in 8 sporcusundan 7’si altın kazandı, 1’i gümüş. Atletizm ve yüzmedeki Olimpiyat elemesi kuralları halterde de geçerli olsa, Çin 14 altını da kazanabilecek güçte. 22 güçlü halter ülkesinin Olimpiyatlara neredeyse katılamamasına rağmen, ABD’nin 8 sporcusundan altın kazanan yok, Tokyo’yu 1 gümüş ve 1 bronz ile kapattılar. IOC ne yapsa ABD’ye halter altını kazandıramıyor. Modern pentatlonda Olimpiyat tarihinde 42 altın dağıtılmış. ABD’nin kazandığı toplam altın sayısı “0”. Los Angeles’ta yapılacak 2028 Olimpiyatları’nda ABD’nin bu sporlardaki başarısızlığı nasıl ortadan kaldırılabilir?
IOC kendine yakışır yüzsüzlükle sorunu çözmeye niyetli. IOC; boks, halter ve modern pentatlonun 2028 Olimpiyat programından çıkarıldığını duyurdu. Bahaneleri dopingmiş. Dopingi bulmakta samimiyseniz bisiklete, atletizme ve yüzmeye bakın. Resmi kayıtlarda bile, en fazla doping yapılan branş bisiklet. Amerikalıların yaptığı dopingi saymazsanız bu sıra elbette değişir.
IOC ACINASI HALDE
4 Şubat’ta Pekin’de başlayacak Kış Olimpiyatları’nı boykot etmeye niyetlenen yalnız ABD’ye “Kış Olimpiyatları’na katılmazsan Yaz Olimpiyatları’na da seni almam” diyemeyen, Los Angeles’a 1932 ve 1984’ten sonra 3. kez Yaz Olimpiyatı düzenleten IOC tarihi bir acizlik içerisindedir. IOC yönetiminin; boks, halter ve modern pentatlonu Olimpiyatlardan çıkarıp kaykay, tırmanma, sörf hatta break dansı Olimpiyatlara alarak tarihte düştükleri durum acınasıdır. Olimpiyatları Survivor’a çevirerek boşuna hevesleniyorlar, Acun bunları işe almaz.
Benim merak ettiğim konu, bu rezalete Sayın Uğur Erdener’in tepkisinin ne olacağıdır. Olimpik Yaz Sporları Federasyonu Asbaşkanı olarak bu karara en yüksek sesle itiraz etmezse bünyesindeki bu 3 branşın federasyon başkanlarının yüzüne nasıl bakacak? Hepsinden vazgeçtim; Türkiye Olimpiyat Komitesi Başkanı olarak Busenazların, Kerem’in, Şaziye’nin, Muammer’in, Cansu’nun, Furkan’ın, Dilara’nın, Ezgi’nin, Medine’nin, Hakan’ın, Kaan’ın, İlke’nin ve bu branşlarda Olimpiyat madalyası hayali ile yetişen binlerce gencin yüzüne nasıl bakacak?
Nasıl olsa IOC bu zavallı hayalini gerçekleştiremeyecek. Erdener bu fırsatı değerlendirmeli ve bu saçma karara en sert tepkiyi vermelidir. Bu tepki ile, ABD’nin borusunun artık ötmediği günümüz dünyasında Erdener IOC Başkanlığı’nın en büyük adayı olur. Böylece Türkiye’ye spor tesisi kazandırmakla görevli Spor Toto da Türk sporuna hiçbir katkısı olmayan organizasyona sponsorluk yapmak zorunda kalmaz.