Xi Jinping'ten tarihi konuşma: Yan’an ruhunu geleceğe taşıyacağız!
Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri Xi Jinping, ÇKP’nin 20. Genel Kongresi’nin hemen ardından Çin’in devrimci tarihinin en önemli kavşağı olan Yan’an’a giderek, ÇKP’nin yeni çizgisini Çin’in devrimci tarihindeki bir simge üzerinden ilan ettiği, tarihi bir konuşma yaptı
27 Ekim 2022’de ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimî Komitesi’nin, yani Çin’i yöneten 7 kişilik kolektif önderliğin bu eylemi ve Xi Jinping’in aşağıdaki konuşması, Çin’in önümüzdeki yıllarda izleyeceği politikayı anlamak için bulunmaz bir işaret. (1)
Nitekim, ABD Savunma Bakanlığı’nın Çin’i izlemekle görevli Jamestown Foundation’un yayınladığı “China Brief” dergisinde “Yeni Daimî Komite’nin ilk gezisi için Yan’an’ın seçilmesi, liderliğin önümüzdeki beş yıldaki önceliklerini vurgulu bir şekilde ilan etmesidir.” nitelendirmesi yapılıyor. (2) Fransız devlet ajansı AFP’nin konuştuğu Singapur Ulusal Üniversitesi’nden Çinli bir siyaset bilim uzmanı Prof. Dr. Alfred Wu ise Yan’an ziyaretini “Xi, Mao dönemindeki Ortodoks Marksizme geri dönmek istiyor.” diye yorumluyor. (3)
Gerçekten de Çin’i anlamak için, Uzun Yürüyüş’ün sonrasında 1935-1948 yılları arasındaki “Yan’an Dönemi”ni bilmek kilit önemdedir. Yan’an Dönemi, Mao Zedung Düşüncesi’nin geliştirildiği ve ÇKP’nin yetişkin hale geldiği yıllardır. Amerikalı gazeteciler Edgar Snow’un “Çin Üzerinde Kızıl Yıldız” (4) ve Agnes Smedley’in “Çin Savaşıyor” (5) gibi çok etkili kitapları ile Çin’in devrimci mücadelesi bütün dünyaya duyuruldu. Bu döneme ilişkin Mao Zedung’un yazıları, Seçme Eserler’in 2. ve 3. ciltlerinde (6) bulunuyor.
Xi Jinping’in Yan’an’da yaptığı konuşma, ÇKP’nin teorik yayın organı “Qiu Shi” (Gerçeği Olguda Aramak) dergisinin 2022 yılının 24. sayısında Çince yayımlandı. (7) Çin’in İngilizce yayın yapan gazete ve internet siteleri Xi’nin konuşmasının yayınlanmasını önemli haber olarak duyurdular. Qiu Shi dergisinin İngilizce baskısında konuşma henüz yayınlanmadı. Xi’nin konuşmasını Çin dışında ilk kez tam metin olarak Aydınlık yayınlıyor. Ara başlıklar tarafımızdan konuldu:
YAN’AN DÖNEMİNİN ÇİN DEVRİM TARİHİNDEKİ ÖNEMİ
“Çin Komünist Partisi Yedinci Genel Kongresi (8), Partimizin siyaset, ideoloji ve örgütlenmedeki olgunluğuna işaret etmesi açısından Parti tarihinde önemli bir kilometre taşıdır. Parti, siyasi olarak, ‘Yan’an Düzeltme Hareketi’ aracılığıyla tüm Parti’yi Mao Zedung bayrağı altında birleştirdi ve geçmiş dönemlerde benzeri görülmemiş düzeyde Parti’nin birliğini ve dayanışmasını sağladı. Parti, ideoloji açısından Mao Zedung Düşüncesi’nin tüm Parti’de yol gösterici konumunu belirledi ve Mao Zedung Düşüncesini Parti tüzüğüne ekledi. Parti, örgütsel olarak, Mao Zedung Düşüncesi bayrağını yüksekte tutan, bir grup deneyimli gerçek politikacının çekirdeğini oluşturduğu güçlü bir önderlik oluşturdu. Bu nedenle, ÇKP’nin 7. Genel Kongresi, Parti tarihinde son derece önemli bir konuma sahiptir; doğru yöne işaret etmiş ve Parti’nin zaferden zafere doğru ilerlemeye devam etmesi için doğru yolu açmıştır. Ve bugün de doğru yolu göstermektedir.
“Yan’an Devrimi Anıtları sitesi, Partimizin Çin Devrimi’ne öncülük etmesinin ve Çin’de Marksizmin yerelleşmesini keşfetmesinin görkemli sürecine tanık oldu. 1935 ile 1948 yıllarını kapsayan ‘Çin Devrimi’nin Yan’an Dönemi’, asla bitirilemeyecek bir kitaptır. Buraya her geldiğimizde geçmişten öğreniyoruz, yeniden öğreniyoruz ve derin bir eğitimden geçiyoruz ve gelecek için ilham alıyoruz.
Yan’an Devrimci Anıtlar sitesini iyi yönetmeli ve tanıtımı için yoğun olarak çalışmalı ve ÇKP’nin o tarihteki genel merkezi olan Yangjialing’in hikayesinin ayrıntılarını ve Çin Komünist Partisi’nin Yedinci Genel Kongresi’nin hikayesini bugün daha iyi idrak ettiğimiz gerçeklik ışığında anlatmalıyız.
YAN’AN, YENİ ÇİN’İN BEŞİĞİDİR
“Yan’an, Çin Devrimi’nin kutsal toprakları ve ‘Yeni Çin’in beşiğidir. 1935’ten 1948’e kadar Parti Merkez Komitesi ile Mao Zedung ve diğer eski devrimci önderler 13 yıl Yan’an’da yaşadılar ve savaştılar. Çin devrim davasını dipten doruğa taşıdılar, tarihi bir dönüm noktasına ulaştırdılar ve bu sayede Çin’in kötü kaderini tersine çevirdiler ve geleceğini kurdular.
Yan’an’ın kıyısında yükselen Pagoda Tepesi ve döne döne akan Yan Nehri de buna tanıktır. Yan’an, ÇKP’yi tahıl ve bitki kökleriyle besledi ve Çin Devrimi’ni zafere taşıdı. Yan’an toprağı ve Yan’an halkı, Çin Devrimi davasına unutulamayacak ölçüde katkıda bulundular.
YAN’AN’DA YEDİ YIL ÇALIŞTI
“Ben de Yan’an’da 7 yıl yaşadım ve çalıştım. Ailem de buralıdır. Bu bölgeye çok aşinayım. Kuzey Shaanxi’nin tepelerine vardığımda, 7. Genel Kongre anıtını, ÇKP Genel Merkezi’nin olduğu Yangjialing’ı, Yan’an’a taşınmadan önceki Zaoyuan ve Phoenix Dağı karargâhlarını ve diğer devrimci mekanları ziyaret ederdim. Merkez Komitesi’nde çalışmaya başladıktan sonra üç kez başarılı bir şekilde tamamlanan araştırma gezisi için Yan’an’a geldim. Bu kez, Merkez Komite Siyasi Bürosu Daimî Komitesi üyeleriyle birlikte, yeni Merkezi Kolektif Liderlik olarak ziyaretimizin amacı, ÇKP’nin Yan’an döneminde oluşturduğu devrimci geleneği ve inceltilmiş güzel üslubu miras olarak alacağını ve ileriye taşıyacağını duyurmaktır. Yan’an Ruhu’nu geliştirmeyi teşvik edeceğiz.
“Yan’an döneminde şekillenen ve devrimimize karakterini veren görkemli devrimci gelenek ve güzel çalışma tarzı ile, ana içeriği sağlam ve doğru siyasi hattı temsil eden Yan’an Ruhu, zihni özgürleştirmenin ve gerçeği olgularda aramanın, temel amacın insanlara gönülden hizmet etmek olduğunu benimsemenin, öz disiplin ile sürekli gelişmeyi içselleştiren, özgüvenli ve zorluklarla baş etmeye hazır bir ruh haline sahip olmanın özetidir. Parti’nin çok değerli manevi zenginliğidir ve nesilden nesile aktarılmalıdır.
SAĞLAM VE DOĞRU SİYASİ HAT BELİRLEYİCİ
“Sağlam ve doğru siyasi yönelim Yan’an Ruhu’nun özüdür. Mao Zedung Yoldaş, 1938 yılında Yan’an Askeri ve Siyasi Üniversitesi’nde ‘Japonya Karşıtı Savaş’tan ne öğrenmeliyiz?’ sorusuna yanıt verirken ‘İlk iş doğru siyasi hattı öğrenmektir.’ demişti. Tüm Parti üyeleri doğru siyasi hatta bağlı kalmalı, Partinin temel teorisini, siyasal çizgisini ve stratejisini kararlılıkla uygulamalı, Parti Merkez Komitesi’nin karar ve düzenlemelerini kararlılıkla uygulamalı ve eski nesil devrimciler tarafından başlatılan büyük davayı kararlılıkla ilerletmelidir.
“Yan’an döneminde Parti, halka canla başla hizmet etme temel amacını ortaya koymuş ve bunu Parti tüzüğüne yazmış, ÇKP’nin ‘tamamen halkın kurtuluşuna ve çıkarlarına bağlı olduğunu’ vurgulamış, Parti kadrolarının ‘her durumda halkın yanında yer almasını’ şart koşmuş ve ‘Halk, memurları değil, sadece halkın hizmetkârlarını görmeli.’ gibi bugün de geçerli olan gelenekler yaratmıştır.
“Tüm Parti üyeleri, halka karşı tutumda sağlam durmalı, Parti’nin amacını uygulamalı, Parti’nin kitle çizgisini hayata geçirmeli, Parti ve halk arasındaki ilişkiyi et ile tırnak arasındaki ilişki gibi kurmalı, bu bağı korumalı, halkı merkeze koyan kalkınma fikrini bilinçli bir şekilde tüm çalışmaları ile bütünleştirmeli, kararlı bir şekilde ortak refahı sağlamayı geliştirmeli ve ülkenin çağdaşlaşmasının kazanımlarından tüm halkın daha fazla ve daha adil bir şekilde yararlanmasını sağlamalıdır.
ZENGİNLEŞSEK DE, ZORLU MÜCADELE RUHUNU KAYBETMEYECEĞİZ
“Parti Merkez Komitesi ve Kızıl Ordu Yan’an’a yerleştikten sonra, düşmanın askeri kuşatması ve ekonomik ablukası nedeniyle koşullar çok zordu. Yan’an ordusu ve halkı Mao Zedung Yoldaş’ın ‘kendin üret ve yeter miktarda yiyecek ve giyeceğe sahip ol’ çağrısına etkin bir şekilde yanıt verdi, çok zor koşullarda ve çok kıt imkanlarla güçlü bir seri üretim kampanyası yürüttü. Böylece Japon işgaline son veren savaşı güçlü bir şekilde destekledi.
“Tüm Parti üyeleri, Yan’an’da başarılanlardan öğrenmeli, kendine güvenmeyi ve zorlu mücadele ruhunu güçlü bir şekilde canlı tutmalıdır. Gelecekte maddi yaşamımız ne kadar zengin olursa olsun, hiçbir zaman özgüveni ve zorlu mücadele ruhunu kaybetmemeliyiz. Ayaklarımız yere basmalı, çok çalışmalı, kendi işlerimize odaklanmalı, ülkenin kalkınmasını ve ulusun canlanmasını ulusal gücümüze dayandırmalıyız.
MÜTEVAZILIK GÖSTERİŞÇİLİĞİ YENDİ
“Mao Zedung Yoldaş ve diğer eski devrimciler Yan’an’da, kaba tahıl yiyip, eski püskü kıyafetler giydiler ama ‘Xi’an tarzı’nı ‘Yan’an tarzı’ ile yendiler.
Tüm Parti üyeleri, eski nesil devrimcilerin bıraktığı görkemli geleneği ve güzel üslubu miras almalı ve ileriye taşımalı, Partinin kendi içindeki devrimini cesaretle desteklemeli, Partinin kapsamlı ve sıkı disiplinli yönetimini şaşmaz bir şekilde geliştirmeli, Partinin ilericiliğini ve saflığını her zaman korumalı ve Çin’e özgü sosyalizm davasında ÇKP’nin her zaman güçlü bir önderlik çekirdeği olmasını sağlamalıdır.
“Yan’an döneminde Parti, yılmaz mücadele ruhu ve üstün savaş becerileriyle Japon militarist saldırganlığına karşı mücadeleyi güçlü bir şekilde yürütmüş, Xi’an Olayı, 7 Temmuz Olayı gibi bir dizi büyük zorluğa etkili bir şekilde yanıt vermiştir. Chongqing Müzakeresi’nde olduğu gibi ulusal devrimci mücadeleyi ülke çapında etkin bir şekilde yönetmiş ve Japon saldırganlığına karşı savaşa başarıyla komuta etmiştir. Guomindang ordusunun Shaanxi-Gansu-Ningxia Sınır Bölgesi’ne yönelik kilit saldırısına etkin bir şekilde karşılık vermiştir. Parti, yalnızca ‘darı artı tüfek’ ile Çin devrimi için yeni bir perspektif açmıştır.
YAN’AN RUHU’NU GELECEĞE TAŞIYACAĞIZ!
“Tüm Partili yoldaşlar mücadele ruhunu ileriye taşımalı, mücadele yeteneklerini geliştirmeli, ilerlemenin önündeki tüm zorlukların ve güçlüklerin üstesinden kararlılıkla gelmeli ve kişisel gelişim ile yeni bir dünya kurmayı birleştirerek, ısrarcı mücadeleye güvenmelidir.
“ÇKP 20. Genel Kongresi, Parti’nin ve ülkenin mevcut durumu ve gelecek dönemler için temel politikalarını formüle etmiş ve Çin ulusunun büyük canlanışını ve Çin’in modernleşmesini kapsamlı bir şekilde geliştirmek için büyük bir planın ana hatlarını çizmiştir.
Yeni bir yolculuğa çıkıyoruz ve yeni bir hedefe doğru yola koyuluyoruz!
Yan’an Ruhu’nu geleceğe taşıyacağız!”
Notlar:
1. https://www.globaltimes.cn/page/202210/1278239.shtml
2. https://jamestown.org/program/yanan-spirit-the-rise-of-xis-lieutenants/3. https://www.koreatimes.co.kr/www/world/2022/10/501_338810.html
4. Edgar Snow, Çin Üzerinde Kızıl Yıldız, Yordam Kitapları, 2015
5. AgnesSmedley, Çin Savaşıyor, Bora Yayınları, 1975
6. Mao Zedung, Seçme Eserler, Cilt 2 ve Cilt 3, Kaynak Yayınları, 1992
7. http://www.qstheory.cn/dukan/qs/2022-12/15/c_1129210015.htm
8. ÇKP’nin Yedinci Genel Kongresi, 23 Nisan-11 Haziran 1945 tarihleri arasında Yan’an’da toplandı. Kongre, İkinci Çin-Japon Savaşı sırasında, Guomindang Partisi ile ÇKP arasında ittifak varken savaş koşullarında düzenlendi. ÇKP’nin devrime ve duraklamaksızın sosyalizme geçişe önderlik eden ideoloji, siyaset ve programı bu Kongre’de kabul edildi.