YEKDEM'de süre uzasın dönüşüme destek sağlansın
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında yatırım yapanlar ve yeni yatırımları bitme aşamasında olanlar destek süresinin uzatılmasını talep ediyor. Konuya ilişkin görüştüğümüz sektörde faaliyet gösteren iş insanları konuya ilişkin EPDK, TBMM, TOBB Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay nezdinde girişimlerde bulunduklarını ancak henüz bir sonuç alınamadığını kaydettiler. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile de konunun görüşüldüğünü belirten yenilenebilir enerji yatırımcıları, bir Cumhurbaşkanlığı kararıyla süre uzatımının sağlanabileceğini ifade ediyorlar. Avrupa Yeşil Mutabakatı, Biden'ın yeşil dönüşüm planları, Çin'in Paris Anlaşması konusunda net taahhüt vermesi dikkate alındığında Türkiye'nin de sanayisinin kullanacağı enerjinin dönüşümünde önemli bir paya sahip olacak YEKDEM kapsamındaki projeleri sahipsiz bırakmaması gerekir diye düşünüyorum.
EN AZ 6 AY UZATILMALI
Yatırımcılar, YEKDEM'de sürenin en az 6 ay veya bir yıl süreyle uzatılması sayesinde devam eden ancak pandemi nedeniyle yatırım süreci uzayan projelerin tamamlanmasının mümkün olacağını aksi halde bu projelerin yeni doğan ancak anne sütünden mahrum kalan yavrulara dönüşeceğini belirtiyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yoğun programı nedeniyle konunun kendisine aksettirilemediğini öğrendiklerini anlatan yenilenebilir enerji yatırımcıları, basın yoluyla seslerini duyurmayı amaçlıyorlar. Bu kapsamda Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı Nilüfer Çevikel de geçen günlerde yazılı bir açıklama ile konuyu gündeme taşıdı. Çevikel, YEKDEM’den yararlanmak isteyen ancak pandemi sebebiyle tedarik başta olmak üzere pek çok alanda zorluklarla karşılaşan şirketlerin mağdur olmaması için başvuru süresinin uzatılmasını talep etti.
TÜGİAD DA ÇAĞRI YAPTI
Başkan Çevikel'in açıklamasında şu vurgular dikkat çekti: “Yasal düzenleme ile 30 Haziran 2021’e kadar işletmeye girecek olan YEK belgeli üretim lisansı sahiplerinin, kanun ekindeki fiyat tarifesinden yararlanılabileceği kararlaştırıldı. Ancak içinde bulunduğumuz şu günlerde, pandeminin beraberinde getirdiği olumsuz sonuçları görmezden gelmek imkansız. Bu olumsuz tablo, tamamlanması gereken proje faaliyetleri ile yenilenebilir enerji sektörü çalışmalarına da yansımaya devam ediyor. Her ne kadar üyelerimizin projeleri kapsamındaki fizibilite ve finansman çalışmaları, tesislerin 30 Haziran’a kadar YEKDEM başvurularının tamamlanması üzerine planlanmışsa da mücbir sebep hali pandemi nedeniyle özellikle tedarikçiler başta olmak üzere üyelerimizin birçok çalışma ortağı sıkıntı yaşamaya başlamıştır. Üyelerimizin bu süreçten olumsuz etkilenmesine ve bir kısım ürünlerin tedarikinde gecikmeler tüm planları altüst etmiştir.”