Yönetici kadınlar ve eşitsizlik
İnsanlara mutluluk yolunu açan eşitliktir.
Platon
İstatistiklere bakınca hem Batı dünyasında hem de Türkiye’de liderlik ve yöneticilik konusunda kadınlar azınlıktadır. Doğu’da ise birçok ülkede hiç kadın yönetici yoktur. Örneğin, ülkemize ve Batıya baktığımızda, öğretmenlerin çoğunun kadın olduğunu, erkek öğretmenlerin azınlıkta olduğunu görürüz. Oysa, yönetimde bu oran tersine döner. Kadınlar azınlığı, erkekler çoğunluğu oluşturur.
Diğer bir deyişle, kadınlar çoğunluktan seçilen azınlık, erkekler azınlıktan seçilen çoğunluk durumuna girerler. Neden?
Geçen hafta başladığım bu yazı dizisini yıllar önce bu konuda bir MBA tezi araştırması sonucu ulaştığım bilgiler ışığında hazırladım. Araştırma, kadınların liderlik ve yönetici konumlarında neden azınlıkta olduğu sorusu ile başlar ve kadınların kariyer ilerlemesindeki engeller, kadın ve erkek yöneticiler arasındaki tarz farklılıkları ve eğitimin rolü ile devam eder.
BİLİMSEL VERİLERİN ÖNEMİ
Son kısımda azınlıkta olmanın getirdiği stres ve sıkıntılara değinir. Bu araştırmayı yaparken kadın ve erkeğe eşitlikçi bir pencereden bakarak, önyargısız, taraf tutmadan, olumlu ve yapıcı bir referans kaynağı olmak amacı ile yapmaya özen gösterdim. İyi ya da kötü gibi ayrımlar yapmadan, feminism tartışmasına girmeden yalnızca bilimsel verilerle araştırdım.
Daha sonra İngilizce yazdığım bu tezi Türkçeye tercüme edip yazdığım bir dizi kitaba ekleyerek, bir kitap olarak yayımladım. Dizinin diğer kitapları gibi bu kitabın amacını da yöneticiler ya da ileride yöneticiliği düşünen kişiler için sık sık başvurulabilecekleri bir kaynak olarak hedefleyip, yönetici kadınlarla ilgili bilgileri okuyucuyu sıkmadan, az ve öz sözle, en anlaşılabilir ve kullanılabilir, pratik bir şekilde sunmaya çalıştım.
BİLGİYİ EN AZ SÖZLE PAYLAŞABİLMEK
Biz eğitimciler için değerli olan, aktardığımız her konuyu en hızlı ve kolay, herkes tarafından anlaşılabilecek ve kullanılabilecek şekilde anlatmaktır. Bir el kitabı şeklinde, her zaman başvurulabilecek bir tarzda hazırlanmış olan bu yazı dizisi ve ayrıca kitabın kadınlar kadar erkekler, yöneticiler kadar eğitimciler için de bilgiler içermektedir.
Günümüzde eğitimde fırsat eşitliğinin ve kadınların yönetime getirdikleri katkıların önemi daha fazla ayrımsanmaktadır. Buna rağmen kadınlar şirketlerde, siyasette, okullarda, yüksek okullarda ve üniversitelerde yönetim konumlarında azınlıktadırlar. Bu bölüm sayısal bazı örneklerle başlayıp eşitsizlikle ilgili dört grup teoriyi inceleyecektir.
SAYILARLA ÖRNEKLER
Aşağıda sayılarla bazı örnekler verilmiştir. Bu örnekleri çoğaltmak mutlaka olasıdır.
İngiltere’de ilkokul öğretmenlerinin % 80’ni kadındır.
Ancak okul müdürlerinin % 50’si kadın, % 50’si erkektir.
Ortaokul ve liselerde öğretmenlerin % 50’si kadın, % 50’si erkek,
Ancak, müdürlerin % 20’si kadındır.
Yüksek okullarda 13 kadın müdür varken, erkek müdür sayısı 394’dür.
Üniversitedeki kadın profesörlerin % 4.6’sı kadındır. (Coleman)
Türkiye’deki tabloya bakıldığında ise üniversitedeki kadın profesörlerin sayısı dışında erkeklerin kadınlara göre avantajlı durumda olduğu görülür.
Türkiye’de okul müdürlerinin % 7’si kadın, % 93’ü erkektir.
Doğu’da, bu oran % 1’lere inmektedir.
Diğer iş kollarında da durum farklı değildir.
Her iş kolunda kadınlar yönetici konumlarında azınlığı oluşturmaktadır.
ARTIŞ ÇOK YAVAŞ
Örneğin,
1988 yılında İngiltere’de tüm alanlarda yönetici olan kadınları sayısı % 11, 1971 yılında ise % 5 idi. 2021 de ise bu rakam %18 oldu.
Önümüzdeki yıllarda da yavaş olsa bile bu sayılarda artış görüleceği sanılmaktadır, ancak bu yavaş artış oldukça yetersizdir.
Türkiye’de bu rakamlar daha da düşüktür.
Örneğin,
Millî Eğitim Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatı Üst Düzey Eğitim Yöneticisi Sayıları kadın yüzde oranları aşağıdaki gibidir:
Genel müdür %4,3
Daire başkanı %11
İl Milli Eğitim Müdürü %3,7
İlçe Milli Eğitim Müdürü %1,3
(Bu rakamlar 28.11.2019 tarihli MEBBİS veri tabanı kayıtlarına göre oluşturulmuştur.)
Tüm bu rakamlar ülkemizde ve dünyada kadın yöneticilerin azınlıkta olduğunun bir göstergesidir. Önümüzdeki hafta nedenleri ile devam edeceğim…
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.