Yumuşak Güç (Soft Power)
En iyi zafer, savaşmadan kazanılan zaferdir – Sun Tzu
Yumuşak güç, kamu diplomasisinin içerisinde, stratejik iletişim ve yumuşak istihbarat ile iç içe geçmiş, ülkenin kültürel, eğitim, bilim, sanat spor vb. gibi unsurlarını ustalıkla kullanarak, dünyada bir cazibe merkezi haline gelmesi ve başka ülke halklarının zihin ve kalplerine hitap ederek kendine çekme becerisidir.
Portland Araştırma Şirketinin, 2018’de Dünyada Yumuşak Gücü en iyi kullanan ilk 30 ülke araştırması sıralamasında İngiltere birinci sırada yer alıyor. Fransa, Almanya, Amerika, Japonya, Kanada, İsviçre, İsveç, Hollanda, Avustralya ilk onda yer alan ülkeler. Türkiye ise maalesef bu sıralamada yer almıyor.
Yumuşak gücün doğru kullanılması, ülkenin kendini daha iyi anlatmasına, imajının yükselmesine, politikalarının doğru olduğunun kamuoyuna ve başka ülke halklarına anlatılarak ikna edilmesine, bölgesel ve küresel dostlukların kurulmasına, stratejik işbirliklerinin önünü açmaya, yatırımlara ve gelişmeye götürmektedir.
Muharebeleri kazanmanın savaşları kazanmaya yetmediği ve asıl önemli olanın halkın zihnindeki savaşı kazanmak olduğu artık net bir şekilde bilinmektedir. Devletin yumuşak gücünü kullanarak, kendini dünyaya daha iyi anlatması ve imajını kuvvetlendirmesi gerekmektedir. Bunu da ancak bilime, sanata, kültüre, spora ve özellikle eğitime doğru bir şekilde yönelerek gerçekleştirebilir.
Türkiye, tarihiyle, insanıyla, kültürel miraslarıyla, doğal kaynaklarıyla ve daha iyi olma motivasyonuyla buna hazır. Devlet de buna hazır ise, yumuşak güç politikalarını daha iyi uygulamaya ve ivedilikle Türkiye’yi bir cazibe merkezi haline getirmeye başlaması gerekmektedir. Bu hem önümüzdeki ekonomik sıkıntıları aşmamıza yardımcı olacak bir hamledir, hem de kendimizi dünyaya daha iyi anlatarak, diğer ülke halklarının zihinlerinde pozitif imaj oluşturmamıza yardımcı olacaktır.