Mısır hasadı başladı, üretici merakla fiyat bekliyordu ki 30 kuruşluk bir artışla şaşkına döndü. Her yıl Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan fiyatı bu yıl TMO ilan etti. Geçen yıl kilogramı 5 lira 70 kuruş olarak açıklanan mısır fiyatı, bu yıl 6 lira olarak belirlendi
AdanaBiraya aromasını veren şerbetçi otunun üreticileri, sayılarının ve ekim alanlarının her yıl azalmasından şikâyetçi. 1970’lerde Pazaryeri’nin tek geçim kaynağıydı şerbetçi otu. Ülkede bir tek Pazaryeri’nde yetişiyor tek bir alıcı alıyor.
Malatya kayısısında bu yıl yüzde 50 verim kaybı yaşandı. Ardından tedarikçiler fiyatı maliyetin altına düşürdü. TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Kılınç, 5 ihracatçı firmanın tedarikçilere ‘ucuzlamadan almayın’ talimatı verdiğini belirterek, ‘TMO isterse bu duruma müdahale edebilir.’ dedi
ÜretimAdana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu yıl şehirde 865 bin dönüm mısır ekildiğini belirterek, “Rekolteyi 1 milyon 200 bin ton bekliyoruz. Ülke ihtiyacının açığını kapattık. Dışardan ürün gelmesine gerek yok.” dedi.
TEKEL özelleştirildi, piyasa ABD’li şirketlere bırakıldı. Sözleşmeli üretimle zarar eden üretici ise her yıl bir önceki yıla göre üretimi düşürdü. Türkiye’nin en önemli tütün üreten ilçemiz Bafra’da ekim alanları bu yıl yüzde 90 azaldı, üretici aile sayısı da bine düştü.
ÜretimSalçalık domates ülkemizde 550 bin dekarda üretiliyor. 400 bin dekarda üretilen domatesler ise salça olarak ihraç ediliyor. Türkiye üretiminin yüzde 80’i başta Rusya olmak üzere Avrupa ve Doğu ülkelerine gidiyor. İhracata konulan kısıtlama ise hem üreticiyi hem de ihracatı tehdit ediyor.
Aydınlık