New York Times’ın ‘kadın yalanı' Kabil’den döndü
ABD’li yayın kuruluşu New York Times’ın, Afganistan’da Taliban aleyhinde hazırladığı ‘üniversitelere kadınların alınmadığı’ yönündeki haberde sahte bir hesabı referans gösterdi. NY Times’ın yalan haberine Kabil Üniversitesi Rektöründen yanıt geldi.
ABD’nin Afganistan’daki yenilgisinin ardından Taliban yönetimine karşı kara propaganda devam ediyor. ABD’li yayın kuruluşu New York Times, Kabil Üniversitesi Rektörü Muhammed Eşref Gayret’e ait olduğunu iddia ettiği bir Twitter hesabına dayandırılarak yayımladığı haberde Kabil Üniversitesi’ne kadınların girmesinin yasaklandığını iddia etmişti.
NEW YORK TIMES’IN YALANI ELİNDE PATLADI
New York Times’ın haberine Kabil Üniversitesi Rektörü Muhammed Eşref Gayret’ten yalanlama geldi. Kabil Üniversitesi'ndeki öğretim görevlileri ve öğrenciler böyle bir yasağın olmadığını, söz konusu hesabın da sahte olduğunu belirtirken iddialar sonrasında açıklamada bulunan Kabil Üniversitesi Rektörü Gayret, hiçbir Twitter hesabının kendisine ait olmadığını ifade etti.
Students from #Kabul University tell me that female faculty and students have been accessing the university as per usual. #NewYorkTimes should really verify their stories before publishing them. University #Chancellor refuses to give interviews. Directives from above I suppose.
— Obaidullah Baheer (@ObaidullaBaheer) September 28, 2021
Yerel basına konuşan Gayret, aynı zamanda kimseye röportaj da vermediğini, böyle bir yasağın da söz konusu olmadığını kaydetti.
Böylece Taliban yönetimine karşı kara propaganda aygıtı olarak kullanılan bir yalan haber daha açığa çıkmış oldu. New York Times’ın yalan haberi birçok Afganın tepkisini topladı.
KİMLER YALANA ORTAK OLDU?
New York Times’ın yalan haberine Türkiye’de de katılanlar oldu. Birgün Gazetesi, Gazete Duvar, Habertürk ve Sputnik Türkçe gibi haber siteleri de Ney York Times’ın yalan haberine ortak oldu. Sputnik Türkçe haberi “Taliban, kadınları üniversiteden süresiz olarak uzaklaştırdığını açıkladı” şeklinde paylaşırken, Birgün Gazetesi de Rektör olduğu iddia edilen sahte hesabın tweetini referans gösterdi.