Örgütlü köy kadınları üreterek güçleniyor
Ravandalı Kadınlar Derneği, köylerde kadınlar ve çocukların gelişimi için eğitimler düzenliyor. Yaptıkları ürünleri satarak, ekonomik bağımsızlıklarını kazanan kadınlar artık yere daha sağlam basıyor, kendilerine zaman ayırıyor

Kilis’te, Hüsnü Özyeğin Vakfı tarafından hazırlanan Ravanda Havzası Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında bölge halkı için çalışmalar yapılıyor. Ravandalı Kadınlar Derneği bölgenin ilk ve tek kadın derneği olarak iki yıl önce kuruldu. Proje kapsamında okuma yazma öğretiliyor, el emeği ürünlerin satışı yapılıyor, festivaller düzenleniyor, sanat alanında çalışmalar yürütülüyor. Dernek yedi farklı köyde her hafta bir gün eğitim düzenliyor.
Kadınların kendilerini geliştirmek, refah düzeylerini artırmak ve çocuklarına daha iyi yaşam sağlamak istediklerini anlatan Dernek Başkanı Emel Yılmaz, güçlü, ayaklarını yere sağlam basan kadınlar yetiştirmemiz gerektiğini söyledi. Kadınların sessiz ve geride kalmasının gelecek nesillerin eksik olarak yetişmesine neden olacağını belirten Yılmaz, “Kadınlar birbilerine destek versin, ellerini üstlerinden çekmesin” diye konuştu.
Yılmaz Aydınlık’ın sorularını yanıtladı:
Kırsalda kadın olmak nasıl?
Dünyada kadın olmanın nasıl zorlukları varsa, kırsalda kadın olmak da öyle... Derneği ilk kurduğumuzda, insanlara tuhaf geliyordu. Köyün erkekleri ‘Kadın yapamaz’ diye baktıkları için, başaracağımıza inanmıyorlardı. Süreç içinde zorluklar yaşadık. Ama onları inandırmayı başardık.
Kırsalda kadınları örgütlemekte zorlandınız mı?
Kadınları aynı anda bir araya getirmek zor oldu. Eşlerinin korkuları, farklı köylerde olmamız gibi nedenler... Ama maddi ve manevi olarak yapabileceklerini görünce kendileri geldi. Kazanç sağladıkça özgüvenleri arttı.
Kadınların eşleri para kazandıklarını görünce nasıl davrandı?
Bize destek verdiler. Artık bu konuda sorunlar yaşamıyoruz. Dernek ilk kurulduğunda bir köyden diğerine giderken, kadınlar eşlerinden minnet rica izin alırdı.
Derneğin kuruluşu, bölge kadınlarının hayatını nasıl değiştirdi?
Kadınlar kendilerinin sadece yemek ve ev işi yapmak, çocuk bakmakla yükümlü olduklarını düşünüyordu. Kendilerine zaman ayırmadıkları için bunların ezikliğini çok yaşıyorlardı. Artık dik durmayı öğrendiler. Artık, kadınlarımız söz hakkına sahip.
‘Genç Kızlar Güçleniyor’ projeniz nasıl ortaya çıktı?
Dönemsel fotoğrafcılık eğitimi veriyoruz. Yaşadıkları yerlerde fotoğraflar çekiyorlar. Ayrıca, çocuklara, kadınlara ve yaşlılara okuma yazma öğretiyoruz. Geziler düzenliyor, çocukları tiyatroya götürüyoruz. Köyde bir çok çocuk ‘tiyatro nedir’ bilmiyordu. Yaptığımız Ravanda Şenlikleri’nde çocuk ve kadın korolar sahneye çıkıyor. Önceden kadınlar, etkinliklere seyirci olarak bile gelmezdi.
‘Dere Tepe Destek’ projenizden bahseder misiniz?
Projeyle kadınların kitap okuma alışkanlıklarını güçlendiriyoruz. Her hafta bir köyde, belirlenen bir yazarın kitabı okunuyor. Anneler, ne kadar bilgi sahibiyse çocuklarına o kadar yardımcı olur. Artık kadınlar, çocuklarının sorularını cevapsız bırakmıyor.
El emeği ürünlerinizi nasıl satıyorsunuz?
İnternet üzerinden ya da köylerde satıyoruz. Mart aylarında yaptığımız el işlerini belirli markalara satıyoruz. Yılbaşında da içerisinde yöresel ürünlerin olduğu yeni yıl kolileri hazırlıyoruz. Hüsnü Özyeğin’in eşi Ayşen Hanım aracılığıyla şirketler çalışanlarına bizlerin yaptığı kolileri hediye etti.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.