PKK’yı bırakalım Suriye’den çıkalım
ABD, Zeytin Dalı operasyonu ve Suriye ordusunun zaferinden sonra bölgeden ‘kabul edilebilir’ şartlarla ayrılmayı tartışıyor.
Türkiye’nin Zeytin Dalı operasyonu ve Suriye ordusunun sahadaki hakimiyeti PKK’nın geleceğini tartışmaya açtı. ABD Dış İlişkiler Konseyi’nin dergisi Foreign Affairs, son makalesinde Suriye ordusunun kesin zaferini itiraf ederek “Washington Esad’ın bu galibiyetini nasıl yönetecek ve daha önemlisi ABD, Suriye’den nasıl çıkacak” sorusunun yanıtını aradı.
SURİYE İLE UZLAŞSINLAR
Makalede PKK/PYD’nin Suriye ile anlaşmasının tek çözüm olacağı fikri öne çıktı. Esad’ın zaferini makalesinde birden fazla kez vurgulayan derginin yazarı Aareon Stein, bu kapsamda şunları ifade etti
“ABD’nin çekilmek için açık bir yolu var: Rejim ve Suriye Demokratik Güçleri arasındaki anlaşmayı tesis etmek. İki taraf Esad’ın iktidarda kalmasında ayrışıyor. Trump yönetimi rejim değişikliğine odaklandı ve ara yolu bulmak zor olabilir. Bu sırada Türkiye, Kürtlere odaklanmışken desteklediği Suriyeli müttefikleri de nihayetinde rejimi yıkmak isteyebilir. Suriye savaşı hala hareketli. Washington için çekilmek zor kararlar alınmasını gerektirebilir. Kısa dönemde işler daha karmaşık olacak. Uzun dönemde ise sonuç açık: Rejim muhalefet üstünde kesin bir zafer kazanacak. ABD için şimdi sorun şu: Esad’ın zaferini kabul etmek ve kabul edilebilir şartlarla ayrılmak”
RUSYA İLE ANLAŞABİLİRİZ
“Türkiye’nin Afrin operasyonu ve Amerika’nın Suriye’deki geleceği” başlığını taşıyan makalede ABD ve Rusya’nın kabul edilebilir şartlarda uzlaşabileceği iddia edildi. Suriye Demokratik Güçleri (PKK) ve Suriye ordusu arasında fazla çatışma yaşanmadığını savunan Foreign Affairs “Gerçekte, ABD ve Rusya anlaşmasının merkezinde Suriye Demokratik Güçleri yer alıyor. Moskova, ABD’nin varlığına karşı olmakla geniş siyasi hedefleri arasındaki dengeyi korudu..Rusya, YPG ile anlaşmada kimi çıkarları paylaşabilir” değerlendirmesinde bulundu.
SURİYE SINIRI TEMİZLER
Olası senaryoda Türkiye sınırında yer alan Esad karşıtı örgütlerin kaybedeceğini aktaran makale şöyle devam etti:
“ Moskova, etkin olduğu kuzeybatıdaki Kürtler ile anlaşmada önemli bir arabulucu olabilir. Rejim ve Suriye Demokratik Güçleri arasında bir anlaşma ABD’nin istikrarlı bir kuzey Suriye bırakarak ayrılmasının önkoşuludur. Bu noktada Moskova ile çıkarları örtüşebilir. Böyle bir sonuç Türkiye’nin aleyhine olsa da Ankara, Rusya ve Birleşik Devletler’den güçsüz. Türkiye ayrıca uzun dönemde bir meydan okuma ile karşı karşıya kalacak. Desteklediği gruplar her zaman rejime düşman olarak görüldüler ve tehdit olarak algılanacaklar. Bu durumda Türkiye’nin pozisyonu savunmasız kalır ve bu nihayetinde sınırı temizleyecek bir operasyona yol açar”