Talat Paşa Komitesi ‘soykırım’ yalanını bitirdi
Ferit İlsever yazdı...
Talat Paşa Komitesi; “Ermeni Soykırımı” yalanlarına ve Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’nı bir “soykırım suçu” olarak göstermeye çalışan emperyalist ülkelere karşı, milli devletimizi savunmak, milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek amacıyla, Türkiye’nin vatansever aydınlarınca kurulan bir mücadele örgütüdür.
Emperyalist Batı, yüz elli yıldır bazı Ermeni ve Kürt gruplarını kullanarak Türkiye’yi bölmeye çalışıyor. Bunun bir aracı da 1915’te kışkırttığı bazı Ermeni çetelerinin bastırılmasını “soykırım” olarak suçlamasıdır. Avrupa Parlamentosu, 18 Nisan 1987’de ‘Türklerin Ermenilere soykırım uyguladığını’ bildiren bir karar aldı. Aynı Parlamento, benzer kararları 15 Kasım 2000 ve 28 Şubat 2002’de iki kez daha aldı.
“Soykırım” yalanı, parlamentolara taşındı. AKP’nin iktidar olmasıyla, “soykırım” yalanlarına karşı, “tarihçilere bırakalım” gibi tavırlarla yalan merkezlerinin cüreti artırıldı. “Ermeni soykırımı diye bir olay gerçekleşmemiştir” dediği için, Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu hakkında soruşturma açıldı.
ABD’NİN ATATÜRK’Ü HEDEF ALAN KARARI
29 Haziran 2005’te ise, ABD Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi’nde şu karar alındı: “Türkiye Cumhuriyeti’ni, öncül devleti olan Osmanlı İmparatorluğu’nun işlediği Ermeni Soykırımı suçunu tanımaya, Ermenistan Cumhuriyeti ve Ermeni halkı ile yakınlaşma içine girmeye zorlamaktadır.” Suçlamanın yapıldığı tarih aralığı Atatürk önderliğinde emperyalist devletlere karşı bağımsızlık savaşı verdiğimiz dönemdir. Böylece, hedeflerinin Türkiye Cumhuriyeti olduğunu açıkça ilan ettiler.
“Soykırım” yalanına yol veren Tayyip Erdoğan’lar, Tarih Kurumu Başkanı’nı savunmadı, yalnız bıraktı. Vatan Partisi Genel Başkanı sayın Doğu Perinçek, 7 Mayıs 2005’te İsviçre’ye gitti. Lozan Antlaşması’nın yapıldığı sarayın merdivenlerine çıkarak, “Ermeni soykırımı iddiası tarihsel bir yalandır, uluslararası bir yalandır, emperyalist bir yalandır” açıklamasını yaptı.
LOZAN 2005 EYLEMİ
Vatansever aydınlarımızı harekete geçirdi. İşçi Partisi (Vatan Partisi), Ulusal Strateji Merkezi, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Ulusal Kanal, Lozan Antlaşması’nın 82. yıldönümünde, İsviçre’nin Lozan kentinde Ermeni ‘soykırımı’ yalanına karşı miting ve yürüyüş yapma kararı aldı. 22 Temmuz 2005 günü başlayan eyleme KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da katıldı. Winterthur kentinde yapılan toplantı sonrası Doğu Perinçek İsviçre polisi tarafından gözaltına alındı ve Winterthur Savcılığında sorgulandı. 24 Temmuz 2005’te Lozan’da beş binin üzerinde katılımla yürüyüş ve miting gerçekleştiridi. Lozan 2005 eyleminden sonra, “Ermeni Soykırımını Tanıma” karar tasarısı, İsviçre Senatosu gündeminden çıkartıldı.
İsviçre’nin en büyük partisi SVP Genel Başkanı Ueli Maurer, Perinçek’in suçlanmasına temel olan “Irkçılığa Karşı Ceza” diye anılan kanun maddesinin kaldırılması gerektiğini açıkladı. Maddenin kaldırılacağı açıklandı.
‘PERİNÇEK İSVİÇRE’Yİ DİZE GETİRDİ’
18-20 Eylül’de Perinçek Bern ve Zürich kentlerine giderek konferansa katıldı. Soykırım yalanlarını yüzlerine vurduğu için hakkında dört ayrı soruşturma açıldı. Perinçek hakkında takipsizlik kararı verildiği açıklandı. Haber İsviçre devlet televizyonundan, “Perinçek İsviçre Devleti’ni dize getirdi” başlığıyla duyuruldu.
BERLİN TALAT PAŞA KURULTAYI
Komite 18 Ocak 2006’da İstanbul Pera Palas’ta sayın Rauf Denktaş başkanlığında yoğun katılımla, tarihi bir toplantı yaptı. Alman Meclisi’nin 16 Haziran 2005 tarihinde aldığı “Ermeni katliamını tanıma kararı”nın kaldırılması ve “Soykırım iddialarının Alman ders kitaplarından çıkartılması” için yapılması gerekenler görüşüldü. Almanya’da da eylem yapılması kararlaştırıldı.
Talat Paşa Komitesi 18-19 Mart 2006 tarihlerinde Berlin’deydi. Eylem, Federal Alman Meclisi’nce kabul edilen “Ermeni Soykırımı” kararını hedef alıyordu. Berlin’de gerçekleştirilen yürüyüş ve miting, Alman ve Türk Hükümetlerinin bütün engelleme çabalarına rağmen on bin yurttaşımızın katılımıyla ve başarıyla gerçekleştirildi. Akşam Talat Paşa Kurultayı Berlin’in Uraniu Humboldt Salonunda toplandı.
AVRUPA PARLAMENTOSU’NUN ‘DAĞITIN’ KARARI
27 Eylül 2006’da Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Talat Paşa Komitesi’nin “kınanması” ve Türk Hükümeti tarafından “ortadan kaldırılması” çağrısı yaptı. İsviçre Doğu Perinçek’in yargılanmasına karar verdi. Talat Paşa Komitesi Rauf Denktaş başkanlığında “Doğu Perinçek’in Lozan’daki mahkemesine kitlesel katılma ve dayanışma” kararı aldı.
90 KİLO BELGE İLE VATAN SAVUNMASI
Perinçek Ermeni ve Rus arşivlerinden oluşan 90 kilo belgeyle Lozan’a hareket etti. 164 vatansever aydın Perinçek’e destek amacıyla İsviçre’ye gitti. Lozan Polis Mahkemesi 9 Mart 2007 günü Doğu Perinçek hakkında 9 bin Frank para cezasına, 30 gün süreyle hapis ya da buna karşılık 3 bin Frank para cezasına ve bin Frank manevi tazminata karar verdi. Perinçek bunun üzerine İsviçre Devleti aleyhine AİHM’ne başvurdu.
PARİS 2007 EYLEMİ
“Ermeni soykırımını inkar edenleri cezalandıran” yasa tasarısı, Fransa Meclisi’nin 12 Ekim 2006 tarihli gündemine alındı. Talat Paşa Komitesi Meclis’ten geçen yasanın Senatodan geçmesini engellemek amacıyla, 13-14-15 Nisan 2007 günleri Paris’te bir dizi eylem kararı aldı. Burada düzenlenen konferansta, “Fransa Dur! Beynini Hapsetme!” diye seslendik.
Yasa, 2012 yılında kesinleşti. Ancak Fransa Anayasa Konseyi tarafından “anayasaya aykırı” olduğu gerekçesiyle iptal edildi. Buna rağmen bir kez daha önerildi. Bu kez de AİHM’nin Perinçek-İsviçre Davasında Perinçek lehine verdiği karar dolayısıyla uygulanamadı
TALAT PAŞA KOMİTESİ’NE ERGENEKON KUMPASI
Talat Paşa Komitesi 1-4 Kasım günleri KKTC’de gerçekleştirdiği kitlesel eylemlerden sonra, Almanya’da yapılacak “Irkçılık Değil Dostluk” etkinliklerine katılma kararı aldı. Almanya’ya gidecek olan Doğu Perinçek, Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ve Ferit İlsever o gün sabaha karşı “Ergenekon kumpası” çerçevesinde gözaltına alındılar. Avrupa Parlamentosu’nun “dağıtın” talimatı bu kez “Ergenekon tertibi”yle uygulanıyordu.
AİHM’DE KESİN ZAFER
17 Aralık 2013’te AİHM 2. Daire Perinçek-İsviçre Davası’nda Doğu Perinçek lehine karar verdi. İsviçre karara itiraz etti. 15 Ekim 2015 günü ise, AİHM Büyük Daire Doğu Perinçek lehine kesin kararını verdi. Buna rağmen Alman Parlamentosu “Soykırım” tasarısını gündemine aldı. On binlerce Türk, 29 Mayıs 2016’da Alman Meclisi’nin kapısına dayanarak Almanya’yı uyardı. Alman Meclisi 2 Haziran’da Soykırım Tasarısını kabul etti. Bir süre sonra ise, Almanya Başbakanı Angela Merkel bu tasarının hukuki bir geçerliliğinin olmadığını açıkladı.
AİHM KARARININ KAZANIMLARI
AİHM 2. Dairesi ve AİHM Büyük Dairesi, uluslararası hukuk açısından şu tarihsel saptamaları yapmıştır:
| Soykırım suçunun varlığına yetkili mahkeme karar verir.
| Soykırım suçunu, hükümetler veya kurumlar veya milletler, başka deyişle tüzel kişiler ve topluluklar işlemez. Aynı zamanda bu tür kurumlar ‘soykırım yapıldı’ yargısında bulunmaya da yetkili değildir.
| 1915 olaylarında soykırım suçu işlendiğine dair yetkili mahkeme kararı yok.
| 1915 olayları Yahudi Soykırımından farklıdır.
| Doğu Perinçek Ermenilere karşı bir aşağılama ve nefret söyleminde bulunmuyor.
| 1915 olaylarının tartışılması özgürlüğü güvence altındadır.
“Ermeni Soykırımı” yalanı, AİHM kararıyla yerle bir edilmiştir. En son İsviçre Federal Mahkemesi, 25 Ağustos 2016 günü, Doğu Perinçek’in yaptığı başvuruyu kabul etti. Lozan Sulh Ceza Mahkemesi’nin verdiği 7 Mart 2007 günlü mahkumiyet kararını, Vaud Kantonu İstinaf Mahkemesi’nin 13 Haziran 2007 günlü onama kararını ve en yüksek temyiz mercii olarak 12 Aralık 2007 tarihinde kendi aldığı onama kararlarını kaldırdı.