Türk-İş hükümetin teklifini reddetti: On binlerce işçi eylem yapacak
Türk-İş hükümetin yeni zam teklifi 7+4 zam teklifini reddetti ve eylem kararı aldı. Genel Başkan Ergün Atalay bu teklifi konuşmaya değer bulmadıklarını belirtti.
Hükümetin kamuda yaklaşık 200 bin işçiyi kapsayan toplusözleşme görüşmelerinde yeni teklifini açıkladı. Hükümet işçilere 2019 ilk altı ayı için seyyanen zam üstüne yüzde 7 artış önerdi. 2019 ikinci altı ayı için önerilen zam ise değiştirilmeyerek yüzde 4'te kaldı. 60 liralık iyileştirmeyi de 80 liraya yükselten hükümetin 2020 için önerdiği artış ise 3+3.
Hükümetin teklifini açıklaması sonrasında Türk-İş Kamu Koordinasyon Kurulu olağanüstü toplandı. Toplantıda hükümetin teklifi kabul edilemez bulundu ve eylem kararı alındı. Toplantı sonrasında Aydınlık’a açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şunları söyledi: “Hükümetin 7+4 zam teklifi çok komik. Bu teklifi konuşmayız bile. Teklif açıklandıktan sonra görüşmeleri yürüten Kamu Koordinasyon Kurulumuzu hemen topladık. Önümüzdeki dönemde izleyeceğimiz yolu belirledik. İlk etapta Kurban Bayramından sonra Perşembe günü işyerlerinde çalışma yapılmayacak. işyerlerinin kapısında basın açıklamaları yapılacak. Cuma günü öğle yemeği boykot edilecek. Pazartesi günü de Türkiye çapında tüm amatör ve profesyonel sendika yöneticileri Türk-İş Genel Merkezinde toplanarak toplu halde Türk-İş Genel Merkezinden Güven Park’a yürünecek ve basın toplantısı gerçekleştirilecek.”
Türkiye’nin birçok sorunu bulunduğunu, bu ortamda gerilimi büyütmek istemediklerini vurgulayan Atalay, “Türkiye’de yaşam koşulları belli. Açlık yoksulluk sınırı ortada. Enflasyon işçinin belini bükmüş durumda. Bu ortamda işçinin zam talebi çok makul. Hükümet çalışanların makul taleplerini kabul etmeli ve toplusözleşme görüşmeleri masada sonuçlanmalıdır. Görüşmeler 230 gündür devam ediyor. Artık dayanacak halimiz kalmadı” diye konuştu.
YARISI BİLE DEĞİL
Türk-İş, en düşük kamu işçisi maaşının 3 bin 500 liraya çıkarılmasını, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, zammın ardından ilk altı ay yüzde 15, iki, üç ve dördüncü altı aylar enflasyon+3 puan refah payı talep ediyor. Hükümetin teklifinin Türk-İş’in teklifinin yarısına bile ulaşmadığını kaydeden sendikacılar, Türk-İş ile hükümetin teklifleri arasında büyük bir uçurum olduğunu belirtti. Sendikacılar, hükümetin teklifini yükseltmemesi durumunda toplusözleşme görüşmelerinin çıkmaza gireceğini ve grevin kaçınılmaz hale geleceğini ifade etti: “Bu yılın ilk altı ayında gıda harcamaların fiyatındaki artış yüzde 30’a yaklaştı. Geriye dönük bir yıllık artış yüzde 50’nin üzerinde. İşçiler ciddi geçim sıkıntısı yaşıyor. Bu koşullarda Türk-İş’in istediği zam çok makul. Türkiye’nin içinde bulunduğu kriz de düşünülerek yapılmış bir teklif.”
15 AĞUSTOS'TAN SONRA KARAR ALINACAK
Öte yandan Türk-İş tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Kamu Koordinasyon Kurulu” ile Ankara’da bulunan sendika genel başkanlarının katılımıyla yapılan toplantıda alınan kararlar kamuoyuyla paylaşıldı. Açıklamada, 15 Ağustos'tan itibaren Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun Ankara’da olağanüstü toplanarak gelişmeleri değerlendireceği ve yeni kararlar alacağı bildirildi.
HAK-İŞ: KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL
Kamuda çalışan yaklaşık 70 bin kamu işçisini temsil eden Hak-İş de teklifi kabul edilebilir bulmadı. Genel Başkan Mahmut Arslan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Ortada taleplerle teklifler arasında bir uzlaşma, bir uyum söz konusu değil. Sayın Bakan müzakerelerinin devam edeceğini, bizimle de görüşmeleri sürdüreceğini, yeni bir durum olursa bunu da değerlendireceğimizi ifade etti. Sayın Bakan'ın bu çabalarını sonuçlandırmasını umut ediyoruz. Önümüzdeki günlerde toplu iş sözleşmesinin imzalanmasını arzu ediyoruz. Bu konuda katkı ve destek vermeye devam edeceğiz."
Arzularının, bugün belli bir aşamaya gelip çalışanlara bir müjdenin verilmesinden yana olduğunu ifade eden Arslan, teklifin kendileri için kabul edilebilir bir noktaya gelmesi halinde sözleşmeyi imzalayacaklarını bildirdi.
MADENCİLER DE 25 AĞUSTOS'TA GREVDE
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Başkanlar Kurulu, toplu iş sözleşmesi görüşmeleriyle ilgili gelişmeler hakkında üretim bölgelerinde maden işçilerine bilgi verdi.
GMİS Başkanlar Kurulu, Üzülmez, Amasra, Armutçuk, Kozlu, Maden Makinaları Fabrikası ve Gelik işyerlerinin ardından dün de sabah vardiyasında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Kilimli İşletmesi’nde çalışan madencileri ziyaret ederek bilgilendirdi.
GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, madencilere hitaben yaptığı açıklamada hükümet ile Türk-İş Kamu Koordinasyon Kurulu arasında çerçeve anlaşmasının henüz imzalanmadığını bu nedenle diğer toplu iş sözleşmeleri gibi TTK ve MTA toplu iş sözleşme görüşmelerinin de sonuçlanmadığını söyledi. Yeşil, “Toplu iş sözleşmesiyle ilgili yasal grev süreci 25 Ağustos’ta bitiyor. 6 Ağustos'ta TTK ve MTA’da grev kararımızı aldık ve işverene bildirdik. Eğer Türk-İş Kamu Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu ile hükümet arasında bir anlaşma olmazsa 25 Ağustos’ta greve çıkacağız. Bizler toplusözleşmelerimizi masa başında bitirmek istiyoruz. Bizim ilettiğimiz talepler haklı ve meşru taleplerdir” diye konuştu.