Antikçağ'ın mühendislik harikası Roma Yolları nasıl yapılıyordu?
Roma, şüphesiz dünya tarihine her alanda etki eden büyük bir imparatorluktu. Yolları da en az imparatorları ve tarihi kadar unutulmazdı.
Roma İmparatorluğu gittiği her yere kendi kültürünü de götürürdü. Siyaset, mimari, sanat, ekonomi gibi birçok alanda dönemindeki diğer tüm devletlerden daha üstün bir konumda bulunan Roma'nın dünyaya armağanları saymakla bitmez.
Dünyanın birçok kıtasına yayılan ve binlerce yıllık bir egemenliğe sahip olan Roma'nın gittiği her yere mimari eserler ve yollar yapması o kentleri daha güçlü gösterirdi. Coğrafi koşullar ve maliyet ne olursa olsun Romalı mühendisler yapacakları eserlerden taviz vermezdi. İmparatorların bizzat ziyaret ettiği kentler ise bu konuda daha şanslıydı elbette.
Anadolu toprakları da Roma izleriyle doludur ve yapılan binlerce arkeolojik kazıda Roma dönemine ait sayısız eser çıkarılmıştır. Roma'nın eşsiz yolları Anadolu coğrafyasını da süslemiş ve döneminde ulaşımı kolaylaştırmasına ek olarak binlerce yıl sonrasına bile ulaşacak kalitede yapılmıştır. "Her yol Roma'ya çıkar" sözü ise antik dönemlerden beri kullanılan ve günümüz dünyasında da deyimleşen bir ifadedir. Bu yolların birer mühendislik harikası olması modern arkeologların hemfikir olduğu konular arasındadır.
Büyük bir emeğin ürünü olan yollar bir devrin imparatorluğunu kıtalara yayma görevi üstlenmesinin yanı sıra, geleceğe de derin ve görkemli izler bırakıyor. Günümüzde hâlâ Antik Roma yollarının bulunduğu Anadolu coğrafyasında yaşıyor olmak da bizlere teselli oluyor. Geçmişin üzerinde yürümek farklı hislere bürünmemize yol açıyor.
Roma'da bir yol nasıl inşa ediliyordu? Ne gibi işlemler yapılıyordu? Buna dair yapılan bir animasyon çalışması binlerce yıl öncenin mühendislerinin nasıl çalıştığına ışık tutuyor. İşte o video: