Bu okul kendi elektriğini üretiyor
Antalya'da Baraj Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde geçen yıl kurulan 5 KW saatlik güneş panelleri, okulun elektrik ihtiyacının üçte birini karşılıyor
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'nün birçok meslek lisesinde oluşturulan farklı meslek gruplarına yönelik bölümlerden biri olan Yenilenebilir Enerji Teknolojileri, Antalya'nın Kepez İlçesi'ndeki Baraj Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde geçen sene kuruldu. Bu bölüm sayesinde lisede öğrencilere güneş ve rüzgar enerjisi teknolojileri eğitimi verilmesi amacıyla, güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren güneş panelleriyle rüzgar enerjisini elektrik enerjisine çeviren rüzgar panelinin de bulunduğu bir laboratuar oluşturuldu. Okul yönetimi hem öğrencilerin yenilenebilir enerji teknolojileri alanındaki mesleki becerilerinin artırılması hem de okul binasında tüketilen elektrik enerjisi giderinin de bu teknolojilerle sağlanması açısından bir proje hayata geçirdi. Okulun çatısına, yaklaşık 20 bin TL maliyetle toplamda 5 kwh gücünde güneş panelleri yerleştirildi. Aylık yaklaşık 15 kwh elektrik tüketimi olan okulun 5 kwh'lik kısmı ise bu güneş panellerinin güneş enerjisinden ürettiği elektrik enerjisiyle karşılanıyor. Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı'ndan sorumlu öğretmen Ramazan Eryıldız, güneş enerjisi panelleriyle ürettikleri elektrik enerjisinin okulun idari odaları, sistem odası, santral gibi birçok noktasında elektrik ihtiyacını karşıladığını söyledi.
Okulun aylık ortalama elektrik tüketiminin 15 kwh olduğunu, bunun 5 kwh'sinin de bu sistemle üretildiğini belirten Eryıldız, "Okulumuz meslek lisesi olduğu için elektrik tüketimi biraz daha fazla. Bu tür güneş enerji sistemlerinde kendini amorti etme süresi yaklaşık 7 yıl. Biz burada hem öğrencilerin görüp uygulama yapabileceği bir sistem kurmak istedik hem de kurumsal firmalara örnek olması açısından bu projeyi yaptık. Kışın üretim az ama yazın da elektrik tüketimimiz az. Yaz döneminde tüketimin tamamını karşılayabiliyoruz" dedi.
Birçok okul binası içinde örnek olması gereken bu projeyi büyütmeyi hedeflediklerini anlatan Eryıldız, okulun bütün elektrik ihtiyacını karşılayabilmesi için 10 kwh'lik daha bir sistem kurulması gerektiğini, bunun için kaynak temin edilmesi halinde ek projenin de hayata geçirileceğini dile getirdi.