İnsanlığın uzay macerası 60 yıl önce böyle başladı
60 yıl önce bugün, Kazakistan'ın Baykonur kentinden dünyanın yörüngesine fırlatılan Sputnik 1 adlı uydu ile uzay çağı resmen başladı
Bugün insanlık tarafından uzay çağının açılmasının 60. yıldönümü. 4 Ekim 1957’de ilk yapay uydu Sovyetler Birliği tarafından uzaya gönderilmişti.
SSCB, 1950’li yılların başlarında uzaya uydu göndermek üzere çalışmalara başlamıştı. Bu çalışmaların sonunda dünyanın ilk uydusu, 4 Ekim 1957 günü saat 22.28’de (Moskova Saati İle) şuanki adıyla Baykonur Uzay Üssü’nden (Kazakistan) fırlatılmıştı. Uydu, 295 saniye içinde 947 kilometre yükseklikteki yörüngeye çıktı. 315 saniye sonra ise uydunun raketlerden ayrılması gerçekleşti ve ilk “Bip! Bip!” sinyalini gönderdi.
Ağırlığı 83,6 kilo, çapı 58 santim olan küre şeklindeki uyduya “Sputnik-1” adı verildi. Rusça uydu anlamına gelen bu söz de dünya literatürüne girmiş oldu. Hızla popülerleşen “Sputnik” kelimesi, o dönemde kültür fenomeni haline de geldi. Adı, Japonya’da kadın saç modellerine dahi verildi.
Dünyanın ilk uydusunun uçuşu 4 Ocak 1958’e kadar 92 gün sürdü. Yörüngeden çıkan uydu, atmosferde yandı. Dünyanın çevresini 1440 kez dolanan “Sputnik-1”, toplam 60 milyon kilometre yol kat etti.
SSCB’nin dünyanın ilk yapay uydusunu uzaya göndermesi ABD’de kısa süreli paniğe neden oldu. SSCB’nin uzaya atom bombası attığı zannedildi. Ancak daha sonra bunun barışçıl amaçlarla yapıldığı anlaşıldı. ABD ise ilk uydusunu Şubat 1958’de uzaya gönderdi.