'Ya vatan ya ölüm' demişti!
Küba'daki sosyalist devrimin liderlerinden Arjantin asıllı Che Guevara'nın 50. ölüm yıldönümü
Ernesto “Che” Guevara, kısaca Che Guevara ya da el Che, 14 Haziran 1928'de İspanyol ve İrlanda asıllı bir ailenin beş çocuğunun en büyüğü olarak Arjantin’in Rosario şehrinde dünyaya geldi. Tıp eğitimi alırken Latin Amerika’yı motosikletiyle baştan aşağı dolaştı ve bu sayede birçok insanın karşı karşıya kaldığı yoksulluğu doğrudan gözlemleyebildi. Bu deneyimler sonucunda bölgedeki ekonomik eşitsizliği ortadan kaldırmanın tek yolunun devrim olduğuna inanarak Marksizm'i incelemeye başladı ve Jacobo Arbenz Guzmán’ın önderliğinde Guatemala'nın sosyal devrimine katıldı.
1956’da genç Arjantinli doktor Ernesto Che Guevara da artık Fidel ile birlikteydi. Ocak 1959’da 26 Temmuz Hareketi zafere ulaştı.
1965 yılında Küba’dan ayrıldı. Kongo-Kinşasa’ya daha sonra da CIA ve Amerikan Ordusu Özel Harekât Birlikleri’nin ortak operasyonu sonrası yakalanacağı Bolivya’ya gitti.
Guevara 9 Ekim 1967’de Vallegrande yakınlarındaki La Higuera’da Bolivya Ordusu’nun elindeyken öldürüldü. Son saatlerinde yanında bulunanlar ve onu öldürenler, yargısız infaz edildiğine tanık olmuşlardır.
Ölümünden sonra Guevara dünya üzerinde sosyalist devrimci hareketlerin sembolü haline gelmiştir.
Guevara’nın Alberto Korda tarafından çekilen fotoğrafı “dünya üzerindeki en ünlü fotoğraf ve 20. yüzyılın sembolü” olarak nitelenmiştir.